Column:'Hogerhand' hoort niet thuis in 2020
28 Jul 2020, 00:59
foto
Ruben del Prado plaatste deze mededeling op Facebook. Hij had eerder gemeld dat hij een van de gasten was.


Communicatie, invloed uitoefenen op de informatie. Nieuwe mensen plaatsen bij STVS en SRS zijn de eerste maatregelen die altijd genomen worden bij de wisseling van de wacht. Ook nu is het niet anders. Het lelijke woord 'hogerhand' is al zelfs gevallen. Zonder blikken of blozen wordt er ingegrepen in een programma en de directeur én de programmamakers van de 'nationale zender' knikken gewoon 'ja', terwijl ze niks te verliezen hebben. Of ze waren dit gedrag al gewend, dus niks nieuws onder de zon. 

De arts Ruben del Prado was zo blij dat hij in M'Manten Taki als gast zou zijn maandagochtend samen met twee anderen. Nadat hij flink propaganda ervoor gemaakt had zondagavond, zodat hij een grote kijkdichtheid zou hebben, kreeg hij een telefoontje van de presentator dat het feest niet doorgaat. Er is ingegrepen door 'hogerhand'. Nee, 'hogerhand' is niet de perschef Clifton Limburg, die nog steeds braaf kantoor houdt in het intussen opgedoekt Nationaal Informatie Instituut (NII), waar ruim 80 personen werkzaam zijn. 

De opvolger van Limbo, Alven Roosveld, heeft gebeld naar STVS. Del Prado mocht niet in het programma, want dat schijnt niet te stroken met de opvattingen van Volksgezondheid. De nieuwe bezems op het ministerie hadden liever niet dat Del Prado zou ingaan op de Covid-toespraak tot de natie, uitgesproken door de opvolger van Desi Bouterse, Chan Santokhi. "Wie denkt dat Del Prado wel is, vrijpostig!" zal minister Amar Ramadhin gedacht hebben. Of heeft het nieuwe crisisteam de regie? Of zingt dokter Ruben beter dan dokter Amar?

Roosveld moet nog leren welke opdrachten hij uitvoert en waar hij moet tegenstribbelen. Hoewel hij media-coördinator is in afwachting van zijn benoeming als opvolger van Limbo, kon hij alvast als oefening autoriteit tonen. Zolang de opdracht niet van nummer 1 komt, moet je het niet zonder meer uitvoeren. Zou hij hetzelfde gedaan hebben als een ABOP-minister hem gevraagd had om in te grijpen in een programma? In dat geval zou hij zeker eerst afstemmen met de hoogste baas.  

Bij de STVS en SRS zijn de directies en redacties nog in tact. Het onderhoud om een 'quick scan' te maken, is pas maandag gevoerd met nu nog STVS-directeur Steven Rodrigues. Roosveld was er met Henna Draaibaar (communicatie-adviseur) en Peter Waterberg (mogelijk de nieuwe directeur als ABOP het gevecht wint). Vp Ronnie Brunswijk heeft al uitgelegd dat het communicatiebeleid nog niet uitgekristalliseerd is, want een deel valt onder hem. 

Intussen heeft het NII gehoord dat er reorganisatie gaat komen. Het Nationaal Informatie Instituut heet nu Communicatie Dienst Suriname (CDS). Waarschijnlijk wordt Limbo de eerste ambtenaar die ter beschikking zal worden gesteld, want de beleidsinzichten over communicatie waren nooit hetzelfde, dus daar kan geen wijziging in komen. De president wil met een schone lei beginnen, NII is opgedoekt, dus kan Limburg geen directeur meer zijn. Maar zolang Roosveld niet officieel is benoemd, zal hij de censuur-fout uit ijver en enthousiasme hebben gemaakt, zodat zijn resolutie boven op de dikke stapel kan belanden. Ingrijpen in programma's moet uit den boze zijn. Communicatievrijheid is een moeizaam verworven goed in Suriname en moet gekoesterd worden. Het lijkt wel Suriname gisteren! 

Nita Ramcharan
Advertenties