In Guyana: OAS roept tot vreedzame regeringsovergang
05 Jun 2020, 10:40
foto


Met nog een paar dagen te gaan voor de nationale hertelling en met de People's Progressive Party (PPP) op koers om te winnen, heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) donderdag opgeroepen tot een vreedzame overgang van de regering. "De bevolking van Guyana is geduldig geweest en verdient nu een vreedzame overgang van de regering op basis van de meerderheid van stemmen, zoals weerspiegeld in de hertelling en ter ondersteuning van de democratie en de rechtsstaat, die alle OAS-lidstaten verwachten te handhaven", staat in de verklaring van de OAS.

Het zei dat de OAS-missie, ondanks enkele inconsistenties in de verkiezingsmaterialen die tijdens de hertelling zijn herzien, zoals normaal het geval is bij elk verkiezingsproces, er geen twijfel over heeft dat de resultaten van de hertelling geloofwaardig zullen zijn. "Een verklaring op basis van deze resultaten zou leiden tot de installatie van een legitieme regering", stelt de OAS.

De organisatie wijst erop dat haar internationale verkiezingswaarnemers elke dag van de nationale hertelling aanwezig waren in het hertellingscentrum - het Arthur Chung Conferentiecentrum. Die waarnemers hebben gemeld dat de herziening van de stembussen op een professionele, transparante en onpartijdige manier is uitgevoerd, waardoor leden van de Guyana Elections Commission (Gecom), politieke partijen en andere belanghebbenden de resultaten voor elk stembureau nauwkeurig konden bepalen.

De OAS merkte op dat, op uitnodiging van president David Granger en met instemming van oppositieleider Bharrat Jagdeo, de hertelling ook werd uitgevoerd in aanwezigheid van drie hooggewaardeerde en gerespecteerde inspecteurs uit de Caribische Gemeenschap (Caricom). "OAS herinnert eraan dat zowel president Granger als Jagdeo ermee hebben ingestemd de resultaten van de hertelling, zoals uitgevoerd door Gecom en onderzocht door Caricom, als definitief te accepteren", verklaarde het secretariaat.

Zich bewust van de verschillende uitdagingen in het verkiezingsproces in 2020, met name bezorgdheid over de aanwezigheid van onnauwkeurige informatie, had de verkiezingswaarnemingsmissie van de OAS herhaaldelijk verzocht om kopieën van de verklaringen van de stembusgang die op elk verkiezingsstation op de verkiezingsnacht waren opgesteld, en de verklaringen van de hertelling opgesteld tijdens het huidige proces, om een ​​eigen analyse van het origineel en de hertelde resultaten te doen.

"Toegang tot deze materialen wordt gegarandeerd door de overeenkomst inzake verkiezingsprocedures die op 26 februari 2020 tussen de OAS en Gecom is ondertekend", verklaarde de OAS, maar "helaas heeft Gecom geweigerd om de missie te voorzien van deze belangrijke documenten."
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April