Noodtoestand Haïti, twee corona-gevallen
20 Mar 2020, 02:57
foto
Een Haïtiaanse politieagent kijkt toe, terwijl Haïtianen achter hem staan bij de grens van Malpasse, Haïti. (Foto: Reuters)


De regering van Haïti heeft donderdag de noodtoestand uitgeroepen over de uitbraak van het coronavirus. Ze zei dat het de grenzen zou sluiten en een avondklok zou opleggen, nadat de autoriteiten de eerste twee gevallen van infectie in het land hadden ontdekt.

President Jovenel Moise vertelde op een persconferentie dat alle havens, luchthavens en grenzen op donderdag vanaf middernacht gesloten zijn, hoewel ze open blijven voor goederenverkeer.

Scholen, universiteiten en bedrijfsterreinen worden gesloten en vanaf 20.00 uur geldt een avondklok tot 5 uur 's morgens, voegde hij eraan toe. Haïti heeft vluchten uit Europa, Latijns-Amerika en Canada opgeschort en legt grote beperkingen op aan de grens met de aangrenzende Dominicaanse Republiek om de verspreiding van de coronavirusziekte te voorkomen.

Dominicaanse Republiek
De regering van de aangrenzende Dominicaanse Republiek heeft vanaf donderdag commerciële vluchten, schepen, scholen en amusementscentra gesloten, in een poging de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zo kondigde de president aan. "We hebben besloten de landsgrenzen over land, zee en lucht te sluiten", zei president Danilo Medina dinsdagavond in een televisietoespraak.

De enige landgrens van de Dominicaanse Republiek ligt bij Haïti en de beperkingen aan die grens begonnen op maandag, de dag dat de Dominicaanse gezondheidsfunctionarissen het eerste dodelijke ongeval van het eilandland toeschreven aan het coronavirus.

In de komende 15 dagen mogen alleen vliegtuigen die de duizenden buitenlandse toeristen bedienen die in Dominicaanse toeristische bestemmingen blijven, het land binnenkomen, zei Medina. De vliegtuigbemanningen mogen niet van boord gaan. De Dominicaanse regering staat ook de aankomst toe van vliegtuigen en schepen die basisbenodigdheden binnenbrengen.

Bedrijven zijn gesloten, met uitzondering van apotheken, markten, supermarkten en banken, terwijl restaurants alleen bezorgorders mogen verwerken. Overheidspersoneel ouder dan 60 jaar moet thuis blijven, terwijl andere bureaucraten in aanvullende preventiestrategieën in twee groepen zullen worden verdeeld om diensten af ​​te wisselen.
Advertenties