Geen eenduidig standpunt bij bankiers; verhitte discussie
10 Feb 2020, 01:49
foto


De Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) heeft zondagavond vergaderd over de voorgenomen benoeming van Sigmund Proeve tot waarnemend governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Starnieuws verneemt dat er nog geen eenduidig standpunt is onder de bankiers. Er zijn drie posities ingenomen op de vergadering. De CEO van De Surinaamsche Bank, Steven Coutinho, heeft onomwonden te kennen gegeven de kandidatuur van Proeve niet te ondersteunen. 

De kleinere banken staan - hier en daar met kanttekeningen - wel achter de kandidatuur van Proeve. De grotere financiële instellingen hebben aangegeven dat het de president is die de voordracht van Proeve heeft gedaan. Het is zijn prerogatief om een governor te benoemen. Op grond hiervan zullen deze banken het besluit van president Desi Bouterse respecteren. De SBV had ook kandidaten voorgedragen, maar die zijn niet geaccepteerd. Proeve wordt volgens Bouterse voor zes maanden benoemd als waarnemend governor. 

De DSB-CEO heeft duidelijk gemaakt dat hij persoonlijk de kandidatuur niet zal ondersteunen. Hierover zal vandaag overleg gepleegd worden met de raad van commissarissen van de DSB om een eenduidig standpunt in te kunnen nemen vanuit de bank. Sommige banken willen een lijst met eisen op tafel zetten waar de governor zich aan moet houden, om de economie recht te trekken.

Vernomen wordt dat tijdens de discussie behoorlijk heftig aan toe is gegaan. Op gegeven moment raakten de gemoederen zodanig verhit dat Coutinho woedend de vergaderzaal heeft verlaten. Verwacht wordt dat er nog een verklaring zal komen vanuit de SBV. 

Robby Berenstein, vakbondsleider bij DSB en de CBvS, heeft aan Starnieuws gezegd dat zolang er politieke inmenging is vanuit de regering, niemand in staat zal zijn orde op zaken te stellen. Hij voert aan dat Proeve niet voldoet aan de Bankwet omdat tegen hem een strafrechtelijk proces is geweest. Hij is benieuwd naar de uitkomst van het antecedentenonderzoek van de procureur-generaal.  
Advertenties