Jennifer Simons ontstemd weggelopen uit DNA-vergadering
30 Aug 2019, 08:16
foto


Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons  is vanochtend nadat ze op verzoek van Assembleelid Melvin Bouva de vergadering had geschorst om zes uur boos weggelopen. Starnieuws verneemt dat de regering het niet eens is met al de wijzigingen die waren doorgevoerd. Bij hervatting van de vergadering om half acht vanochtend zat vicevoorzitter Bouva de vergadering weer voor.

Op een vraag van Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) waarom voorzitter Simons plotseling niet meer in het gebouw was, kon Bouva geen afdoend antwoord geven. Ook de externe deskundigen van De Nationale Assemblee die waren aangetrokken voor deze twee ontwerpwetten van de Brokopondo Overeenkomst, hebben het gebouw verlaten.

De externe deskundigen van De Nationale Assemblee hebben het parlementsgebouw ook verlaten. (Foto: Raoul Lith)

Simons zal dus niet stemmen over de twee ontwerpwetten Wijziging Brokopondo-overeenkomst en ontwerpwet Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen. Zij is erg ontstemd dat belangrijke wijzigingen waar er dagen aan zijn gewerkt niet zijn doorgevoerd. De regering zou belangrijke wijzigingen hebben teruggedraaid, onder andere de meeste veiligheidskleppen die waren ingebouwd in Machtigingswet. Alle zekerheden waar Simons zich persoonlijk met de externe deskundigen had ingezet, haalt de regering weg.

Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft vanmorgen de vergadering voor geen uur voorgezeten. (Foto: Raoul Lith)

Bouva heeft herhaaldelijk aangegeven dat de kwestie vandaag wordt afgerond. De twee ontwerpwetten zullen vanmorgen nog in stemming worden gebracht. De vergadering is nu voor de zoveelste maal geschorst om de wijzigingen van de regering door te voren. De vergadering is sinds donderdag gaande.

Vanochtend om vijf uur kondigde Simons nog aan dat er wezenlijke veranderingen waren doorgevoerd in de twee ontwerp-wetten zoals aangeboden door de regering. Ze sprak over ingrijpende veranderingen waar onder bij de overname van de Afobaka waterkrachtcentrale door Suriname. Ze zei dat Suriname de dam pas over zou nemen als het in goede conditie was. En dat hoewel Alcoa bij het uitvoeren van technische werkzaamheden vrijwaring kan krijgen als deze correcte zijn uitgevoerd, Alcoa geen vrijwaring krijgt van milieuvervuiling. Een andere zaak waar ze zich sterk voor had gemaakt is dat Surinamers in hun grondrecht om naar de rechter te stappen niet worden beperkt in deze overeenkomst. Ze merkte nog op dat er nog haken en ogen zijn aan de overeenkomst, maar dat er een aantal veiligheidskleppen zijn opgenomen om het belang van Suriname veilig te stellen.
Advertenties

Saturday 16 October
Friday 15 October
Thursday 14 October