Godsdienstvrijheid, een door God gegeven recht
05 Jul 2018, 02:45
foto


Als mensen zijn we geschapen met enkele onvervreemdbare rechten, waaronder het recht op vrijheid van geweten en godsdienst. Dit grondrecht welk door de Verenigde Naties wordt erkend als een universeel mensenrecht, (artikel 18 van de Universele verklaring van de rechten van de Mens), is ook opgenomen in de constituties van vele landen in de wereld (de grondwet van Suriname noemt dat in artikel 18 ).

In ons geliefd land ervaren we een ruime mate van godsdienstvrijheid, harmonie en tolerantie onder de verschillende etniciteiten, culturen en religies wat vaak ook als ons visitekaartje aan de wereld wordt gepresenteerd; deze 'traditie' moeten we boven alles koesteren en bewaken.

Het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten hecht in haar traditie ook enorme waarde aan godsdienstvrijheid, en heeft om dit te propageren en te bevorderen in 1893 de Internationale Godsdienstvrijheid Associatie (IRLA) opgericht. Deze oudste godsdienstvrijheid organisatie, heeft zich wereldwijd ingezet voor het beschermen, bevorderen en propageren van vrijheid van godsdienst voor een ieder ongeacht geloofsovertuiging, geslacht, ras en nationaliteit. We geloven verder ook dat het beginsel van godsdienstvrijheid inhoudt dat er een scheiding is tussen kerk en staat, waarbij de staat de vrijheid van godsdienstovertuiging en beleving voor alle burgers waarborgt, maar zich onthoudt van het promoten of bevoordelen van enige godsdienst/denominatie.

Inherent aan het recht op vrijheid zijn ook een zekere mate van risico’s. Ook de Schepper van het menselijke ras heeft dat risico genomen, en de mens de ruimte gegeven een eigen keuze te maken d.i. voor of tegen Hem. In de religieuze organisatie (lees het Kerkgenootschap der ZDA) houdt dat in dat de gewetensvrijheid van individuen niet aan banden gelegd wordt, waardoor het kan voorkomen dat mensen in het evangeliseren verschillende interpretaties geven aan het geloof. De organisatie blijft echter het principe huldigen van respect en tolerantie naar andere religiën toe, ongeacht het verschil in opvattingen met het Adventisme; dit principe zal ze ook blijven onderwijzen aan haar leden.

De organisatie moedigt derhalve allen in de samenleving aan om de principes zoals vervat in de universele verklaring van de rechten van de mens, en de Surinaamse grondwet te blijven honoreren, inclusief de scheiding van kerk en staat. Als denominatie willen wij indachtig onze jarenlange traditie respectvol blijven omgaan met andere religiën, en erop wijzen dat wij niet staan achter de verkondiging van het evangelie door individuen op sociale of andere media waarbij andere religiën, denominaties en leiders negatief worden bejegend.

De tekst van ons volkslied moge ons als leidraad dienen:
God zij met ons Suriname
Hij verhef’ ons heerlijk land
Hoe wij hier ook samen kwamen
Aan zijn grond zijn wij verpand
Werkend houden we in gedachten
Recht en waarheid maken vrij
Al wat goed is te betrachten
Dat geeft aan ons land waardij.


Namens het departement voor Publieke Aangelegenheden en Godsdienstvrijheid
van het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten in Suriname.

Ds Guno Emanuelson
Secretaris zending der ZDA Suriname
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May