Goudprijs zal ook dit jaar blijven stijgen
05 Feb 2013, 10:00
foto
Ontwikkeling van de goudprijs. (Presentatie voor VSB/Roy Shyamnarain)


De goudprijs blijft al langer dan tien jaar onafgebroken stijgen. De grootste multinationals en financiële instellingen voorspellen dat de goudprijs verder de lucht in zal gaan en zelfs boven de US$ 2000 per troy ounce zal uitkomen. Bij de opening van de beurzen vandaag, was de prijs US$ 1,674.00.

De fiscalist Roy Shyamnarain presenteerde op een lezing van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) de ontwikkeling van de goudprijs vanaf 1974. Hij legde uit dat de verwachtingen voor dit jaar zeer goed zijn. Volgens Shyamnarain zullen de gouddeals met Surgold en Iamgold gesloten worden in een periode waar de prijs nog steeds aan het klimmen in. Hij hield een pleidooi om geen tijd te verliezen en zo snel mogelijk over te gaan tot behandelen en goedkeuren van de gouddeals.

Shyamnarain merkte op dat centrale banken nog steeds goud opkopen omdat dit edel metaal een solide belegging is. Het afgelopen jaar lag de gemiddelde goudprijs 91% hoger dan de prijs in 2008. Goudmultinationals verwachten dat de stijging nog een poos zal duren. De lange termijn goudprijs die goudmultinationals hanteren voor mineplanning en het waarderen van hun reserves is in twee jaar gestegen van US$ 950 naar US$ 1,400. Senior goudmultinationals kunnen volgens de fiscalist in 2013 bogen op sterke kasposities en hebben daardoor voldoende ruimte voor nieuwe investeringen. China is heel agressief bezig om in het buitenland (Afrika) belangen in goudmijnen te verwerven. Volgens Shyamnarain zijn de gouddeals goed, de belangen van het land zijn volgens hem voldoende veiliggesteld hierin. Hij wijst ook op de vele uitdagingen in de deals waar rekening mee gehouden moet worden.
Advertenties

Friday 22 January
Thursday 21 January
Wednesday 20 January