Gajadien vindt het onjuist dat regering eigen salaris bepaalt
14 Dec 2012, 00:00
foto


Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) vindt de koppeling van de schadeloosstelling van de regering én parlementariërs met onderdirecteur en directeur van een departement 'achterhaald en onethisch'. De regering bepaalt na onderhandeling met bonden de lonen van de ambtenaren. "Zo stelt de regering ook haar eigen bezoldiging vast én de schadeloosstelling van de assembleeleden", zegt Gajadien in gesprek met Starnieuws.

De bezoldiging van de regering en volksvertegenwoordigers werden bij wet vastgesteld. Er is voor gekozen om een koppeling te maken met ambtenarensalarissen omdat vaker de wet aangepast moest worden door de hoge inflatie. Gajadien vindt dat deze koppeling een tijdelijk karakter moest hebben. "Het is onjuist dat de regering haar eigen loon bepaalt. Financiële vergoeding van assembleeleden, ministers, vicepresident, president en van de leden van de rechtelijke macht moeten bij wet geregeld worden", stelt Gajadien. Er moet maatschappelijk draagvlak zijn voor de verhoging van de salarissen.

Fulltime baan
Het assembleelid vindt discussies over de hoogte van wat een parlementariër dient te verdienen, gekoppeld moet worden met "wat wij wensen van dit orgaan". Gajadien memoreert dat hij er allang voor pleit dat het lidmaatschap van De Nationale Assemblee een fulltime job dient te zijn. "Als je aan de verantwoordelijkheid die gepaard gaat met deze functie een goede invulling wenst te geven, ben je dagelijks intensief bezig", merkt de politicus op.

De maatschappelijke en financiële ordening van het staatsbestel dateert uit de jaren veertig en zestig van de vorige eeuw. Er is volgens Gajadien veel werk aan de winkel. "Aangezien ik als democraat vind dat eenieder zich kandidaat mag stellen, zal er een speciale regeling voor ambtenaren getroffen dienen te worden", vindt de volksvertegenwoordiger. Een minister moet ter beschikking worden gesteld en geen loon meer krijgen als ambtenaar. Na het afsluiten van de ministersperiode moet de persoon in een bepaalde functiecategorie terug kunnen komen. Zo'n ambtenaar heeft misschien ook jaren gediend en mag na het beëindigen van het lidmaatschap van de assemblee niet werkloos worden. De rechtspositie moet volgens Gajadien goed geregeld worden. Hij had deze kwestie in 2010 aan de orde gesteld, maar de assembleevoorzitter zei dat deze discussie nog gevoerd zal worden. "Helaas is het daarbij gebleven", merkt Gajadien op. Hij gaat de zaak weer aanzwengelen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May