President vraagt inheemsen nog wat geduld
Vandaag, 9 augustus, bij de Herdenking van de Dag der Inheemsen en Herdenking 134 jaar Javaanse Immigratie, zien we dat wij één Suriname vormen, een natie. Laten wij dit gevoel van verbondenheid blijven vasthouden en versterken binnen onze multiculturele samenleving op basis van het principe van eenheid in verscheidenheid. De Dag der Inheemsen is in 1994 door de Verenigde Naties wereldwijd ingesteld als Internationale Dag der Inheemse Volken op 9 augustus.
Suriname heeft in 2006 deze dag uitgeroepen tot een nationale vrije dag en wel de Dag der Inheemsen, ook wel Ingi Dei geheten. Het jaar daarop, in 2007, heeft Suriname de VN-verklaring voor de rechten van inheemse volken mede goedgekeurd.
De dag der Inheemsen, onze 'Ingi Dei', roept ons op om onze diepe waardering te tonen voor de oorspronkelijke bewoners van dit land. Zij hebben de eeuwenoude wijsheid om in harmonie te leven met de natuur. Als bewakers van het milieu is hun overleving onze overleving. Het toekennen van grondenrechten aan onze inheemsen is reeds jaren een actueel onderwerp. Wij erkennen de voortdurende uitdagingen van dit proces, en benadrukken tegelijkertijd de stappen, die zijn gezet, en de plannen, die in het verschiet liggen om de grondenrechten op te lossen.
Dit proces is een kwestie van rechtvaardigheid, erkenning en respect. Het is ook een uitdaging, maar ik wil u ervan verzekeren, dat onze inzet, om dit probleem op te lossen zeer standvastig is. Het grondenrechtenvraagstuk van de inheemsen heeft nog steeds prioriteit bij onze regering. Het afgelopen jaar hebben we belangrijke stappen gezet in de richting van dit doel. De Nationale Assemblee heeft onlangs amendementen aangenomen bij de Wet “collectieve rechten inheemse en tribale volken”. Deze amendementen zijn voorgesteld op basis van discussies en inzichten. Ze leggen de basis voor een uitgebreidere wetgeving inzake grondenrechten.
De regering is doende deze wijzigingen te bestuderen die cruciale mijlpalen zullen zijn op de weg die we samen bewandelen naar gerechtigheid en gelijkheid. Wij zijn vastbesloten om op deze basis voort te bouwen met tastbare acties en beleidsmaatregelen die de rechten en ambities van onze inheemse bevolking weerspiegelen. Aan onze inheemse broeders en zusters geef ik mee, heb nog geduld en blijf betrokken. Heb vertrouwen en hoop in deze regering om tot een adequate oplossing te komen van het grondenrechtenvraagstuk. Uw stem is krachtig en noodzakelijk voor de weg die we samen opgaan.
Uw veerkracht en kracht inspireren ons en met deze geest gaan we verder. Wij weten dat u de bewaker bent van ons tropisch regenwoud. Vandaag vieren we niet alleen als een dag van erkenning, maar ook als een herbevestiging van onze collectieve inzet, voor rechtvaardigheid en gelijkheid voor alle inheemse volkeren in Suriname.
Landgenoten,
Lobi Brada nanga Sisa,
Vandaag herdenken we gelijktijdig met de ‘Dag der Inheemsen' eveneens ‘De Dag der Javaanse Immigratie'. Het was 134 jaar geleden dat de eerste ‘Surinaamse Javanen” op 9 augustus 1890 voet op Surinaamse bodem hebben gezet. Ze brachten een rijke cultuur mee, zang, dans, muziek, culinaire gerechten, klederdracht, omgangsnormen en andere traditionele gebruiken. Deze immigratie van de brengers van een uniek stuk cultuur naar Zuid-Amerika, heeft een zeer bijzondere bijdrage geleverd aan de verrijking van onze Surinaamse multiculturele samenleving.
Reeds 134 jaar deel uitmakende van de Surinaamse samenleving en zeer bekend om haar cultureel erfgoed voornamelijk de Djaran Kepang, en de gamelan, die de co-existentie van het verleden met het heden toont, is de Surinamer van Javaanse komaf een niet te verwaarlozen deel van onze samenleving. Hun gotong royong systeem heeft de weerbaarheid van de Javaanse gemeenschap aanzienlijk verbeterd.
De Javaanse voorouders hebben zich veel inspanningen getroost en hebben voor hun nazaten de kiem gelegd, opdat deze zich sociaal en maatschappelijk zouden kunnen verheffen. In hun zoektocht naar een waardig bestaan in een nieuwe omgeving, hebben onze Javaanse broeders en zusters door scholing toewijding en discipline, de stereotype beeldvorming van “apathische en bescheiden brave burgers” weten te logenstraffen.
Onze Javaanse landgenoten behoren thans tot mondige en actieve deelnemers aan bestuurs- en ontwikkelingsprocessen van ons land. Ook zijn ze prominent aanwezig in het bedrijfsleven en in culturele, politieke en religieuze organisaties. Onze verscheidenheid is onze kracht, het is een bron van inspiratie en innovatie die ons in staat stelt om samen te werken aan een betere toekomst voor ons allemaal.
Laat de Dag der Inheemsen en de Herdenking van 134 jaar Javaanse Immigratie ons inspireren om ons gezamenlijk in te zetten voor een welvarend, verenigd en harmonieus Suriname.
Landgenoten,
Lobi Brada nanga Sisa,
Ik wens u allen een zinvolle herdenking van 'Ingi Dei' en van '134 jaar Javaanse Immigratie' toe.
Vandaag
-
16:27
Oppositie eist vergadering dringende issues: Regering ontwijkt verantwoording
-
14:59
Drukproces stembiljetten ressortraden op schema na correcties
-
13:15
Merz gekozen tot bondskanselier in tweede ronde na historische mislukking
-
12:46
Clementia Eugene promoveert op innovatieve benadering kindermishandeling
-
10:48
Naamskeuze in het nieuw Burgerlijk Wetboek
-
08:51
Duitsland: Friedrich Merz strandt bij eerste kanseliersstemming
-
06:53
Werkzaamheden begonnen aan Gangaram Pandayweg in 3 fasen
-
04:55
Zelfde weerpatroon blijft even aanhouden
-
02:57
Amafo: Leger verdient meer waardering en versterking
-
00:59
Column: Waarom zijn politici niet meer op hun woord te geloven
-
00:00
Bond NV Havenbeheer eist bij rechter terugdraaiing benoeming Mangre
Gisteren
- CHS: Transparante verkiezingen vergen strikte voorbereiding
- Felle brand verwoest woning aan Mijnhooplaan
- Onzekerheid stuwt goudprijs omhoog
- Misiekaba vraagt aandacht minister OW voor enorme waterplas
- Olieprijzen dalen na productieverhoging OPEC+
- Oppositie eist stopzetting ‘uitverkoop’ overheidsbezit vlak vóór verkiezingen
- Twee verdachten gearresteerd voor steekverwonding 16-jarige
- Mangre geaccommodeerd als onderdirecteur bij NV Havenbeheer
- VES economisch verkiezingsdebat nu in twee delen
- De kracht van stemmen bij voorkeur
- Ook vandaag bewolkt met kans op een regenbui
- Ontvoering in Peru eist 13 levens in goudmijn
- Macro-economische stabiliteit is het fundament voor groei en armoedebestrijding
- Simons: Corruptie in Suriname nog nooit zo erg als nu
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 870
- Bromfietser op slag dood bij aanrijding in Sabaku-project
- Doorrijdende fietser overlijdt na aanrijding
- Mediation en NBW
- OBBS stelt ultimatum: staking schoolvervoer dreigt op 8 mei
- Brazilië: Oud-president Bolsonaro uit het ziekenhuis
- VSB dringt aan op versterking instituties bij invoering Nieuw BW
- Herinneringen aan Jules Albert Wijdenbosch
- Bee: Parmessar geeft verkeerd beeld van gemaakte afspraken
- Sheinbaum: 'Nee president Trump, ons grondgebied is onschendbaar...'
- De industrialisatiepolitiek van SU (2)
- Bewolkte ochtend met kans op onweersbuien
- Tiener steekt stiefvader neer na mishandeling van moeder
- NPS-voorzitter hekelt verdraaiing van feiten richting verkiezingen
- Inbraak bij CBB: Twee bewakers aangehouden, daders voortvluchtig
- Oppositie: Regering bang om met de billen bloot te moeten