Wereldwijde teruggang van de democratie
In haar democratie-rapport van 2024 constateert het Zweedse V-Dem Instituut dat in bijna alle delen van de wereld de democratie achteruit gaat en gepaard gaat met een verzwakking van controlemechanismen en van constitutionele vrijheden, “waarbij een golf van autocratisering steeds duidelijker wordt”. Ook de Britse Economist Intelligence Unit die onderzoek doet naar de gezondheid van de democratie in circa 170 landen, constateert een democratische verzwakking. Uit het rapport van begin 2024 blijkt dat minder dan 8% van de wereldbevolking nu in volledige democratieën woont, terwijl 39% onder een autoritair bewind leeft.
Onder deze omstandigheden opereren politieke leiders met een zekere minachting voor democratische instellingen en normen die zich nota bene schuldig maken aan autoritair gedrag, hun aanhangers opzwepen tot hypernationalisme en de gemeenschap diep verdelen.
Als factoren die verantwoordelijk zijn van de wereldwijde achteruitgang van de democratie en de opkomst van extreemrechtse populistische leiders worden genoemd:
1. “Slecht bestuur i.e. het onvermogen van traditionele politieke partijen en hun beleid om aan de verwachtingen van de gemeenschap te voldoen;
2. Toenemende ongelijkheid, de groeiende kloof tussen de politieke elite en het volk;
3. Politieke polarisatie tussen partijen, zelfs in samenwerkingsverbanden;
4. De niet te beteugelen stijging van de kosten van levensonderhoud“ (Lodhi, Dawn, juni 2024).
Europa, stop van de ruk naar rechts?
De ruk naar rechts in Europa wordt naast de economische en sociale problemen toegeschreven aan vooral het anti-immigranten sentiment, maar ook de hoge kosten van het klimaatbeleid en de oorlog in Oekraïne. In Nederland is bij de laatste verkiezingen de grote opkomst te zien van de rechtse PVV van Geert Wilders, die thans de dominante regeringspartner is. In Italië is de radicaal rechtse politica Giorgia Meloni en in Hongarije Viktor Orban aan de macht. In Slowakije, Finland en Zweden maken rechtse partijen deel uit van de regering.
India
Gedurende 10 jaar (2014 – 2024) was Narendra Modi de onbetwiste prima donna van de Indiase politiek, hij leek onoverwinnelijk, maar bij de april/mei verkiezingen hebben de Indiase kiezers hem kleiner gemaakt, hij verloor 63 zetels plus zijn meerderheid. Dit verlies wordt gezien als het oordeel van de kiezers om de Indiase democratie te redden van een autoritaire, autocratische richting waarin een populistische demagoog het land heeft geleid.
Azië en Afrika
Het V-Dem rapport wijst erop dat “het niveau van de democratie waar de gemiddelde mens in de wereld van geniet, is gedaald tot het niveau van 1985”. Het rapport wijst eveneens erop dat “grote landen en grote economieën, zoals India, de Filipijnen, Mexico, Pakistan, Polen, Rusland en Turkije, aanzienlijk zijn achteruitgegaan op het gebied van de democratie”.
Ook vooruitgang bij democratie
Het rapport meldt ook dat er landen zijn die vooruitgang boeken op het gebied van de democratie “in typisch kleine landen met een kleinere bevolking zoals Lesotho, Oost-Timor en de Seychellen, maar ook Brazilië met zijn 215 miljoen inwoners”.
Republiek Suriname
Oost-Azië en de Stille Oceaan zitten net als Suriname in wat genoemd wordt een mid-range performance en hebben de afgelopen jaren geschommeld op het hetzelfde niveau van de democratie. In Suriname was rondom 1980 een korte ruk naar links, maar interne ontwikkelingen en grote buur Brazilië maakten daar een einde aan. Suriname behoort thans tot de 25% van landen met vrije politieke partijen; gekozen regeringen; burgerlijke vrijheden; vrijheid van vereniging; vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting die wel wordt ingeperkt (zelfcensuur), terwijl de overheidsmedia onderworpen zijn aan controles.
Rudie Alihusain
Toelichting enkel termen:
Het V-Dem Instituut maakt onderscheid tussen autocratieën en democratieën. In een electorale autocratie zijn er meerpartijen verkiezingen voor de uitvoerende macht, maar er zijn onvoldoende fundamentele vereisten van een democratie.
In een electorale democratie zijn er meerpartijen verkiezingen voor de uitvoerende macht en er zijn bevredigende niveaus van kiesrecht, vrijheid van meningsuiting en van vereniging.
Tot slot constateert V-Dem Instituut dat de wereld vrijwel gelijk verdeeld is tussen 91 democratiën en 88 autocratieën; 71% van de wereldbevolking i.e. 5.7 miljard mensen leeft in autocratieën en 29% i.e. 2.3 miljard leeft in electorale democratieën.
Vandaag
Gisteren
- China vult leemte op in Cuba terwijl Russische beloften uitblijven
- Keti Koti 2025: Herdenken met oog op de toekomst
- Van bos naar bord: de potentie van açaí-yoghurt voor Suriname
- Korpschef benadrukt maatschappelijke rol bij 130-jarig bestaan
- Ontslagverzoek Hakrinbank afgewezen: Klokkenluider had recht op bescherming
- In Memoriam Patricia Etnel
- AdeKUS-Infra studenten winnen 3e prijs bij regionale ontwerpwedstrijd
- President spreekt volk toe op 162e herdenking van afschaffing slavernij
- Kantonrechter spreekt ondernemer Van den Bergh vrij van rechtsvervolging
- Tijdelijke combinatie lid DNA en President: constitutionele noodzaak?
- Regen en onweersbuien op 1 juli
- Trump legt strenger Amerikaans beleid op aan Cuba
- Column: Laat alle 34 coalitieleden tekenen voor president en vicepresident
- 4 jaar cel voor Midema ontvoering van Rodney Cairo
Eergisteren
- VHP roept op tot rechtvaardigheid, eenheid en gedeelde toekomst
- Politie lanceert online portaal voor verlenging en duplicaat rijbewijs
- Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert
- Zunder: Reparatieproces in Engeland bereikt historisch hoogtepunt
- Rusland en Asabina rekenen op het gegeven woord van coalitiepartners
- VHP-fractie dient protest in tegen tonen stembriefje
- Kandidaatstelling president en vicepresident open tot donderdag 3 juli
- Suriname officieel malaria-vrij verklaard door WHO
- Verkiezing president en vicepresident op 6 juli
- Geen goedkope, maar wel lichte zetels
- Santokhi roept nieuw parlement op tot samenwerking en rechtsstatelijkheid
- Vandaag veel onweersbuien
- Penitentiair ambtenaar verdacht van aanranding blijft op vrije voeten
- Brute roofoverval Carolinakreek: slachtoffer mishandeld
- Adhin: De burger verwacht geen theater, maar waarachtige vertegenwoordiging
- VHP geeft strijd om presidentschap nog niet op