Procesreglement en gedragsregels voor rechters
Het Hof introduceert op 2 oktober, tijdens de opening van het zittingsjaar 2015-2016, het procesreglement voor advocaten-, deurwaarders- en kortgedingrollen (handelsrollen). En een maand later op 6 november volgt de ingebruikname van ‘the Code of Conduct’, de gedragscode voor rechters. “Twee markante momenten voor de Surinaamse rechtspraak.” Beide projecten worden tijdens buitengewone openbare zittingen gelanceerd. Het nieuwe zittingsjaar volgende week vrijdag, wordt geopend met toespraken. Hiermee hervat het Hof een eeuwenoude traditie, die decennia lang was vervaagd. In december 2014 heeft Rasoelbaks de invoering van het procesreglement in het vooruitzicht gesteld. Beide documenten zullen openbaar zijn.
Het procesreglement met 43 artikelen, is een ordening en structuur van rechtszaken, met transparante regels over de wijze van procederen en de termijnen. Een burger kan in het reglement lezen hoe het proces eruit zal zien, wie wanneer en hoe vaak aan het woord komt en op welk moment een vonnis volgt. “De kleine man wil alleen maar snelheid in zijn zaak en zekerheid van de uitspraak op die bepaalde dag.” Advocaten kunnen hun voordeel doen, doordat zij nu zekerheid, transparantie en uniformiteit hebben van wat hen te wachten staat op een rolzitting, schetst Rasoelbaks de werking. “Ze weten welke regels de rechters kunnen toepassen en hoeven bijvoorbeeld geen uitstel meer te vragen, of ze weten hoe te handelen ingeval van overlijden.” Rechters kunnen beter met elkaar afstemmen en zijn gebonden te handelen volgens de doorlooptijd. “Het is een intern document om orde op zaken te stellen, zodat wat wij beloven ‘vonnis op die datum’, ook volgt.”
Geen eindeloze processen
De verwachting is dat processen niet meer eindeloos zullen duren. Stagnaties door uitstellen en andersoortige proceshandelingen zullen tot het verleden behoren. En vonnissen kunnen vooralsnog binnen drie maanden beschikbaar zijn. Het streven is om deze termijn steeds korter te maken. Met het procesreglement komen nu twee in plaats van vijf advocatenrollen. Zo is op de eerste dinsdag in de maand alleen een uitsprakenrol en behandeling van nieuwe zaken. Als die vijf voorheen elke apart 25 nieuwe zaken hadden, zijn alle 125 zaken nu op één rol. Hiermee komen zittingszalen vrij. En op de tweede dinsdag volgen alleen maar uitgestelde zaken.
De Hofpresident noemt het reglement een handzame ordening, omdat de bodemgeschillen de bulk zijn binnen de civiele zaken in eerste aanleg. In deze zaken klagen burgers het hardst en vragen zij keer op keer naar de stand van zaken. “Zij bellen, schrijven brieven en klagen bij hun advocaat ‘den man stel ing uit baka’. Nee, het gaat niet meer eindeloos duren. Burger en advocaat krijgen nu zekerheid.” Het procesreglement zal voorlopig gelden voor advocatenrollen (rechtzoekenden die via een advocaat procederen) en deurwaardersrollen (in persoon procederen of via een gemachtigde die geen advocaat is). Het document is beklonken, na incentives van de Orde van Advocaten, deurwaarders en griffie. Er is rekening gehouden met de praktijk, licht Rasoelbaks toe, “na invoering, volgen evaluatiemomenten om te kijken hoe het reglement functioneert”.
Gedragsregels rechters
De gedragscode waarborgt de zes kernwaarden waarmee de rechtspraak wordt beleefd. Deze zijn onafhankelijkheid, onpartijdigheid, gelijkheid, integriteit, deskundigheid en betamelijkheid. Rasoelbaks benadrukt dat rechters altijd al met gedragsregels werken. Deze krijgen zij mee in hun opleiding en verschillende trainingen. Met de code toont het Hof dat rechters oprecht de gemeenschap op weg naar welvaart en welzijn dienen, conform de kernwaarden. En dat zij het ambt van rechter op een waardige wijze uitdragen. “Het is belangrijk dat de gemeenschap nu ook weet waaraan de rechter zich dient de houden bij het rechtspreken.” Burgers die vinden dat een rechter in strijd met de gedragscode handelt, kunnen hierop een beroep doen, door een klacht in te dienen of de rechter te wraken. Bijvoorbeeld iemand vindt dat de rechter partijdig, onbeleefd is of niet deskundig genoeg in een hoger beroepszaak. Eventuele sancties kunnen een waarschuwing, schorsing of verwijzing naar een gedragsdeskundige zijn. De sanctiebevoegdheid is in handen van de Hofpresident en de leden van het Hof.
De gedragscode is door alle rechters unaniem aangenomen als Hofdocument op 30 juni. Drie jaar lang zijn er interne sessies gehouden. Rasoelbaks geeft aan dat de gedragsregels internationaal verplicht zijn voor de rechterlijke macht. Naast een werkgroep van vier rechters, hebben ook de president van de Caribbean Court of Justice (CCJ) Dennis Byron, Justice Jacob Wit, oud rechter Ewald Ombre en jurist Hans Lim A Po bijgedragen aan de gedragscode voor de Surinaamse rechterlijke macht. “Het is een Surinaams product, geschreven door en voor ons zelf.” De code is gebaseerd op ‘The Bangalore Principles of Judicial Conduct’ en de CCJ gedragsregels.
Vandaag
-
09:10
Bond OW eert Anton de Kom met kranslegging en opruimactie
-
07:12
Dag van de Arbeid: Surinaams Erfgoed van strijd en solidariteit
-
05:14
Afwisselend bewolking en regen
-
04:53
DNA-kandidaat Jamiro Pink beschuldigd van verkrachting
-
03:27
Vakcentrale C-47 wijst vervolg IMF-programma af
-
01:53
Persrechter: Toegeven aan eisen politieke partijen zou verkiezingen in gevaar brengen
-
00:59
Column: Geen zuivere koffie
-
00:00
Mathoera voor presidentschap: Geen één-twee met Santokhi
Gisteren
- PAHO: Grote tekorten aan zorgpersoneel dreigen in Amerika's
- Suriname moet eerst zijn bestuursrecht versterken
- NDP treurt om het overlijden Wijdenbosch – staatsman, bouwer en mentor
- Nieuw Burgerlijk Wetboek treedt ondanks bezwaren in werking op 1 mei
- Politieambtenaar mishandeld en beroofd van dienstwapen: drie aanhoudingen
- Biza ontvangt 50.000 stembiljetten onder strikte beveiliging
- Bedrijfsleven Guyana keert zich tegen geweld en chaos
- Veiligheidsman president trekt vuurwapen na ruzie met brandweerman
- SWOS neemt actie: Onvrede over uitblijven CAO-akkoord bij Staatsolie
- Ex-president Wijdenbosch overleden
- Ook VMS vraagt uitstel invoering NBW wegens gebrekkige voorbereiding
- 41 ondernemers krijgen financiële steun via SURGE-project
- Zaaien met olie
- Kans op korte buien in de middag
- Canadese liberalen winnen minderheidsregering
- Toekomst agrarische sector centraal tijdens seminar AdeKUS
- OM en rechter verwerpen verzoek tot vrijlating Hassankhan
Eergisteren
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresenteerd
- Vaccinatieweek 2025 van start: 'Uw beslissing telt'
- Staatsolie zet koers naar offshore olieproductie
- Santokhi: Investering in maritiem onderwijs voor internationale erkenning
- Suriname, Stem bewust voor jouw toekomst
- VLS biedt petitie aan: 'Rechtsstaat ernstig ondermijnd'
- Centraal Resocialisatiecentrum geopend: Nieuwe kansen voor gedetineerden
- Kamla Persad-Bissessar opnieuw premier Trinidad en Tobago
- Vrouw omgekomen bij aanrijding Nieuw Weergevondenweg
- Suriname verdient leiders die verbinden, niet verdelen
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren
- Kans op een enkele bui
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezingsdeadline
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs