Middenblok (samenwerking UPS en PSV)
07 Jan 2010, 11:20
foto


(buiten parlementair)
Website: www.middenblok.com

Het Middenblok wilde een alternatief zijn voor mensen die niet op het Nieuw Front voor Democratie en de Nationale Democratische Partij (NDP) willen stemmen. Met de partijen die niet tot deze twee combinaties behoren, zou het Middenblok worden gevormd. Het Middenblok werd 21 november 2008.
De motor achter deze bundeling is de Unie van Progressieve Surinamers (UPS). De Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV) en Nieuw Suriname (NS) waren ook vanaf het begin bij.
Nadat een bestuurswisseling plaats vond in NS, veranderde deze partij van koers en deed de overstap naar de Megacombinatie. Oprichter van NS, Rajen Nannan Panday bleef nadrukkelijk bij het Middenblok en distantieerde zich van de stap die het NS-bestuur onder leiding van John Nasibdar nam.

Samensmelting

Op 20 november 2009 besloten UPS en PSV het Middenblok een andere structuur te geven. Het bestuur van Middenblok wordt uitgemaakt door deze partijen. Henri Ori is de voorzitter en Ronald Grunberg (PSV-voorzitter) was ondervoorzitter van het Middenblok.
De PSV werd opgericht in augustus 1946 door Pater Weidmann. Deze partij zat in de regering toen zestien sergeanten een staatsgreep pleegden. Emile Wijntuin, voorzitter van de PSV was toen parlementsvoorzitter.
De PSV heeft hierna geen rol van betekenis meer vervuld in de politiek.
De Unie van Progressieve Surinamers ontstond in november 2003 door de samensmelting van de Hernieuwde Progressieve Partij (HPP), Naya Kadam van Marijcke Indra Djwalapersad en de Basispartij voor Vernieuwing en Democratie (BVD). Voorzitter van de UPS werd de keel-, neus- en oorarts Bisnoedath Sheoradj Panday, die eerder VHP’er was. Harry Kisoensing (nu wijlen), leider van de HPP, werd voorzitter van de politieke raad van de UPS.
De UPS en DOE gingen in 2005 samen de verkiezingen in en kreeg meer dan 10.000 stemmen. Deze combinatie haalde geen zetels omdat per district de zetels worden verdeeld. Partijen met minder stemmen hebben wel zetels gehaald.

Moeizaam proces

Het vormen van het Middenblok is een moeizaam proces geworden. Gesprekken met A1 hebben langer dan een jaar in beslag genomen. Uiteindelijk kwamen partijen niet nader tot elkaar en in de media werden over en weer beschuldigingen geuit. Rajen Kisoensingh stapte uit het Middenblok. Hij had er moeite mee dat mensen in Middenblok in een café zitten, terwijl er een vergadering gaande was. Hij had er ook moeite mee dat "in het geniep met voorzitter Ram Sardjoe van de VHP werd gesproken". Ook het leiding geven is volgens hem "zwak en niet helder". Ori reageerde hier weer fel op en wil geen energie verliezen aan Kisoensingh.
Het Middenblok gaat nog na of er samenwerking met anderen mogelijk is. Ori had ook een gesprek met de VHP, maar er zijn nog geen resultaten. Een samenwerking met de BVD zit er volgens Ori niet in.

Een onderhoud tussen Perjajah Luhur (PL) en Middenblok bleek succesvol te zijn. Op 16 maart besloten PL, Middenblok en Trefpunt 2000 samen de verkiezingen in te gaan. Dit zorgde weer voor onvrede in de gelederen van het Middenblok. Topper Sheilendra Girjasingh vertrok met zijn aanhang in Commewijne toe te treden tot de VHP. De voorzitter van de PSV, Grunberg bedankte om 'persoonlijke reden'. Ondervoorzitter Edwin Graves nam de leiding over.
De combinatie Volks Alliantie werd opgericht en op 19 maart ingeschreven bij het Centraal Hoofd Stembureau.


Wie is partijvoorzitter Henri Ori?

Henri Ori (1961) is onderwijs- en bestuurskundige. In Nederland was hij actief als lid van VHP Nederland. In Suriname teruggekeerd kon hij zich niet meer vinden in het beleid en principes van de VHP. Hij trad toe tot de Unie voor Progressieve Surinamers. In 2005 werd hij voorzitter van de UPS. Hij is ook voorzitter van het Middenblok.

Advertenties

Saturday 16 October
Friday 15 October
Thursday 14 October