Rijswijkse moorden: Een Vergeten Hoofdstuk uit de geschiedenis
In de jaren tachtig, tijdens de militaire dictatuur in Suriname, werd het land geconfronteerd met politieke onderdrukking, angst en geweld. Hoewel de Decembermoorden van 1982 wereldwijd aandacht kregen, zijn er andere minder bekende, maar belangrijke gebeurtenissen die licht werpen op deze donkere periode. Een daarvan is de aanslag op een muziekband aan de Verrijn Stuartlaan in Rijswijk, Nederland, een incident dat symbool staat voor de onderdrukking van culturele vrijheid en het verzet tegen het regime.
In de nacht van 7 op 8 maart 1985 vond een gewelddadige aanslag plaats op een amateurmuziekband die repeteerde in een kantoorpand aan de Verrijn Stuartlaan 17 in Rijswijk. Twee gemaskerde en gewapende mannen drongen het pand binnen en openden het vuur op de vijf aanwezige muzikanten. Drie van hen werden geëxecuteerd: de 32-jarige A. Kneefel, de 29-jarige F. Bakker en de 29-jarige W. van Petten. Twee anderen raakten zwaargewond maar overleefden de aanslag. Deze gebeurtenis staat bekend als de 'Rijswijkse moorden' en is tot op heden onopgelost gebleven.
Al snel na de aanslag werd duidelijk dat de muziekband waarschijnlijk niet het beoogde doelwit was. Het pand waar zij repeteerden, huisvestte ook de Bevrijdingsraad voor Suriname en de Weekkrant Suriname, beide fel gekant tegen het regime van Desi Bouterse. De Bevrijdingsraad was een organisatie die zich inzette voor het verzet tegen de militaire dictatuur in Suriname. Er wordt aangenomen dat de aanslag gericht was tegen leden van deze raad, maar dat de daders zich vergisten en in plaats daarvan de muzikanten aanvielen.
De aanslag had een verwoestend effect op zowel de Surinaamse gemeenschap in Nederland als op de bredere samenleving. Het incident zaaide angst en liet zien dat niemand veilig was, zelfs niet in de culturele sector. Veel artiesten en muzikanten werden terughoudend om zich uit te spreken, uit vrees voor represailles. Tegelijkertijd versterkte het incident het verzet tegen het regime, doordat het de wreedheid en de bereidheid van het regime om geweld te gebruiken benadrukte.
Ondanks verschillende onderzoeken is de aanslag nooit opgehelderd, en de daders zijn nooit berecht. Journalist Anna Korterink deed onderzoek naar de achtergrond van de aanslag en ontdekte dat het politieonderzoek mogelijk is tegengewerkt en dat veel documenten met betrekking tot de zaak als (staats)geheim zijn verklaard. In 2022 startten overlevenden en nabestaanden een crowdfund actie om opheldering te krijgen over de moorden, bijgestaan door advocaat Liesbeth Zegveld. In maart 2023 kreeg Zegveld toegang tot de politiedossiers, wat een stap voorwaarts betekende in de zoektocht naar gerechtigheid.
Ter nagedachtenis aan de slachtoffers zal op 8 maart 2025 a.s. een monument onthuld worden door de burgemeester van Rijswijk, mevrouw Huri Sahin.
Gisteren
- Frankrijk erkent binnenkort Palestijnse staat: wereld diep verdeeld
- Man die verdacht wordt van moord, beroept zich op zelfverdediging
- Diplomatieke spanningen tussen Colombia en Ecuador na omstreden deportatiegolf
- Verdachte: postpakket met drugs verzonden met gestolen identiteitskaart
- Woningbrand in alle vroegte legt huis in as aan Palissadeweg
- Jurist Van Dijk-Silos onder vuur: Korpsleiding bereidt juridische actie voor
- Vrijspraak voor M.P., 24 maanden cel voor L.J. na beroving Warung Suzy
- Suriname vraagt om iets nieuws
- Moordverdachten beschuldigen elkaar
- Ook vandaag volop zon
- Gebruikt Trump Afrika als 'stortplaats' voor criminelen?
- Roofoverval Ginostraat: Deel buit teruggevonden; 4 verdachten gearresteerd
- Inflatie trekt aan in juni, zorgen over koopkracht nemen toe
Eergisteren
- Programma SAO: 103 deelnemers zetten stap naar vakmanschap en toekomst
- Ziekenhuis in Syrische stad Sweida overspoeld na bloedige sektarische gevechten
- Vermoedelijke verdrinking na bootongeval in Balingsoela
- In Memoriam: Dr. Marvin van Lierop (1958 – 2025)
- VHP: Vergadering DNA niet legitiem, regels bewust genegeerd
- Toelating 8 nieuwe coalitieleden niet doorgegaan; geen quorum
- Einde aan zaak Parmessar: hoofdverdachte veroordeeld, medeverdachten vrijgesproken
- SLM en luchtvaartsector prioriteit bij hervormingsplan regering
- WHO: Massale hongersnood in Gaza is mensgemaakt
- Verzoek tot voorlopige invrijheidstelling verdachten Pikin Saron afgewezen
- Grotendeels zonnig en helder weer
- VHP-fractie eist naleving 24-uursregel bij DNA-vergaderingen
- Simons: SRD 1,3 miljard tekort; geen nieuw beleid in begroting 2025
- Column: Quorum als krachtmeting
- Girdhari: ASTA-project belooft doorbraak voor ananassector