Het vonnis van de zuster en broeder nader bekeken
Ik had mij in het begin weinig aangetrokken van dit besluit puur vanwege het feit dat het probleem van wegtrekkend verplegend personeel een ‘hot item’ was geworden en de regering terecht moest ingrijpen. Ik zag dit als een drastische maatregel waarvan ik de achterliggende redenen kan begrijpen. Echter, deze ontmoedigingsbeleidsmaatregel moet nader worden bekeken. De politieke en juridische implicaties laat ik voor anderen om te bespreken.
Ik focus mij op de arbeidspsychologische gevolgen van een dergelijke beleidsmaatregel. Het begrip ‘ontmoedigingsbeleid’ verwijst naar een overheidsbeleid dat gericht is op het minder aangenaam maken van een bepaald gedrag zonder dat dit gedrag strafbaar wordt gesteld. Als wij het woord ‘ontmoediging’ lichten uit dit begrip dan betekent ontmoediging het verrichten van een handeling om ervoor te zorgen dat iets minder waarschijnlijk zal gebeuren. Echter wordt onvoldoende stilgestaan bij de negatieve gevolgen van een ontmoediging. Je zult je wel afvragen hoe dat kan. Nou, mensen zijn van nature niet blij als zij worden beknot in hun doen en laten. Dus als een maatregel wordt genomen waarbij men deze ervaart als een beknotting in of beletsel van hun keuzevrijheid, dan dreigt het beoogde doel een averechtse werking te krijgen. Des te meer als de problematiek die aanleiding heeft gegeven tot de handelingen welke men nu ontmoedigt niet wordt aangepakt.
Ter illustratie. Wat heb je aan een zuster die zich gedwongen voelt om ergens te blijven werken, terwijl er nog steeds geen werkattributen zijn om het werk adequaat uit te voeren? Wat heb je aan een broeder die zich gedwongen voelt om te blijven werken op een plek waarbij besluiten van de organisatie een demotiverend effect hebben? Wat heb je aan een zuster die moet letten op huilende baby’s in de NICU, terwijl zij thuis zelfs kinderen heeft die huilen van de honger? Je hebt de mensen dus wel kunnen weerhouden om te vertrekken, maar de problemen blijven onopgelost.
Een ontmoedigingsbeleid is in theorie geen slecht politiek-bestuurlijk middel voor de aanpak van een bepaalde problematiek. Alleen denk ik dat het accent primair gelegd moet worden op de aanpak van de problematiek, omdat vanuit een arbeidspsychologische benadering een ontmoedigingsbeleid in deze slecht kan uitpakken. Mensen die zich ontmoedigd voelen ervaren meestal gevoelens van hopeloosheid, hulpeloosheid, motivatiegebrek, een laag zelfvertrouwen, afwijzingsangst en sociale isolatie. Een aantal studies hebben uitgewezen dat ontmoediging significante consequenties kan hebben op iemands mentale gezondheid, diens welzijn en algehele werkmotivatie.
Het kan dat ik vooruit loop op zaken, maar er zou naast een ontmoedigingsbeleid ook een retentiebeleid ontwikkeld moeten worden. En nee, het zijn twee aparte begrippen. Retentiebeleid is de systematische inspanning van een organisatie om medewerkers te behouden. Het bevordert de werktevredenheid, vergroot organisatiecommitment van medewerkers en reduceert de neiging van werknemers om de organisatie te verlaten. Een cruciaal speerpunt van retentiebeleid in de zorgsector zal naar mijn oordeel moeten zijn de aanpak van specifieke probleemfactoren per zorginstelling. Wij moeten het antwoord kunnen geven op de vraag waarom de mensen eigenlijk vertrekken.
Ik heb in dit stuk gekeken naar de verpleging, maar wij moeten niet vergeten dat ook binnen andere groeperingen een “vertrekrage” gaande is. Denk maar aan apothekersassistenten, onderwijsgevenden, de ICT’ers en (para)medische professionals. In tegenstelling tot een bekende vakbondsleider ben ik wel voorstander van het identificeren van strategische doelgroepen, omdat er binnen die arbeidsmarkt van ontwikkelingslanden zoals Suriname wel groepen zijn die hun tocht maken naar een betere toekomst in een ander land. Wij moeten strategisch beleid ontwikkelen om hen te behouden in ons land.
Een ontmoedigingsbeleid mag de goede intenties die de beleidsmakers hiermee eigenlijk hebben niet overschaduwen, doordat het als een vrijheidsbeperking wordt ervaren. Laten wij kijken hoe wij tegen dit vonnis in hoger beroep kunnen gedaan door samen te werken aan een breed gedragen retentiebeleid in de gezondheidszorg dat zich weerspiegelt in een positief arbeidspsychologisch welzijn van al onze zorgmedewerkers, maar ook de harde werkers binnen andere sectoren die van ons kunnen leren.
Donovan Isselt, MSc.
Arbeids- & Organisatiepsycholoog
Vandaag
-
20:54
Momar Pinas pleit voor duurzame vernieuwing openbaar vervoer
-
18:57
Ancelotti krijgt voorwaardelijke celstraf voor belastingfraude in Spanje
-
17:05
Cel voor verdachte die zich voordeed als politie-toppers Reumel, Palmtak en Isaacs
-
15:08
Suriname eert Taskforce voor bijdrage aan malariavrije status
-
13:10
Paus Leo: 'Onze wereld staat in brand'
-
11:13
Man aangehouden met grote partij illegale sigaretten
-
10:11
Gezin gekneveld bij brute overval
-
09:27
Kan Suriname kiezen tussen China en de VS?
-
07:31
Raadsman Lobo: Er vindt willekeur plaats van OM in de vervolging
-
05:33
Bewolkt vandaag met kans op middagbuien
-
03:47
China wijst kritiek VS over invloed in Suriname van de hand
-
02:45
Voorbereidingen inauguratie Simons en Rusland in volle gang
-
00:48
Getuige in strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
-
00:00
Geen ambtelijke status en dubbele salarissen meer voor DNA-leden
Gisteren
- Open brief aan het nieuwe parlement
- Dodental in Texas stijgt na verwoestende overstromingen
- Somohardjo niet bang voor strafrechtelijk onderzoek CLAD-rapport door pg
- Hess trekt zich terug uit Blok 59 in Surinaams zeegebied
- De waarheid, de werkelijkheid en de leugen
- Betalingsregeling en schuldenkwijtschelding voor radio- en tv-sector
- Personeel CBvS voert prikactie: Eist duidelijkheid over cao-onderhandelingen
- Eenheid van kabinetsbeleid grootste uitdaging regering-Simons
- Santokhi wordt Assembleelid na presidentschap
- Wisselvallig weer vandaag: vochtig en warm
- Trumps deadline voor invoertarieven: Wat betekent dit voor de wereldhandel?
- Column: De pers is geen vijand, maar waakhond van de democratie
- Padieboeren eisen terstond uitbetaling achterstallige subsidiegelden
Eergisteren
- Santokhi en Simons voeren overleg over soepele machtsoverdracht
- Ex-man valt vrouw aan met houwer en pleegt daarna suïcide
- Petronas voegt Roystonea-2 toe aan offshore boorcampagne in Suriname
- Brics-landen wijzen 'anti-Amerikaanse' beschuldiging van Trump af
- Man brengt vrouw levensbedreigende kapverwondingen toe
- Politie zoekt Furjel Leandro Simons voor betrokkenheid drugshandel
- Na verkiezing van met inheemse kalmte licht uitstralende ‘Tante Jenny’:
- VHP zal nieuwe regering opbouwend maar kritisch ondersteunen
- Adhin: Simons en Rusland krijgen volledige parlementaire steun
- Ook vandaag regen en onweersbuien
- Rusland: Vp-schap is geen beloning, maar een opdracht voor Suriname
- Column: Waar aasgieren regeren en reigers waken
- Simons: Presidentschap is geen beloning, maar werk