Buurtbewoners van de Commissaris Weytinghweg en omgeving verzetten zich fel tegen de voorgenomen vestiging van een goudopkoop- en goudverwerkingsbedrijf in hun woongebied. Het bedrijf, Gold Grams N.V., zou zich willen vestigen op het terrein van Pan American Motors N.V. De bewoners maken zich ernstige zorgen over de effecten die het verwerken van goud midden in hun woonwijk kan hebben op hun gezondheid.

De Milieu- en Sociale Effectenanalyse (MEA) die door Gold Grams is gepresenteerd, wordt door de bewoners als onbetrouwbaar bestempeld. Zij stellen dat het rapport vol onwaarheden staat. Van de overheid wordt verwacht dat zij onmiddellijk ingrijpt en de komst van het bedrijf in deze woonwijk verbiedt.

De MEA zou in opdracht van Gold Grams N.V. zijn uitgevoerd door adviesbureau Humus Consulting. Tijdens een publieke consultatie op 25 juli bleek volgens de bewoners dat cruciale onderdelen van het onderzoek niet zijn uitgevoerd, of gebaseerd zijn op ongecontroleerde informatie van de opdrachtgever.

Een van de grootste bezwaren betreft de locatiekeuze. In het conceptrapport staat dat meerdere potentiële locaties zijn geëvalueerd op ruimtelijke, sociale en milieutechnische geschiktheid. Tijdens de bijeenkomst werden hierover vragen gesteld aan projectleider Reana Burke van Humus Consulting. Zij zou hebben toegegeven dat er helemaal geen locatievergelijkend onderzoek heeft plaatsgevonden. De informatie over alternatieve locaties zou rechtstreeks door Gold Grams zijn aangeleverd en vervolgens letterlijk zijn overgenomen in het rapport. Dat is volgens de bewoners onvoorstelbaar en onaanvaardbaar. “Je kunt niet spreken van een zorgvuldige analyse als je de locatie van tevoren vastlegt en dan achteraf een rapport opstelt om dat te rechtvaardigen,” zegt woordvoerder Aroen Gangaram-Panday.

Ook over de inhoud van de MEA bestaan ernstige bezwaren. In het rapport wordt erkend dat het verwerken van goud gepaard gaat met risico’s op het vrijkomen van kwikdampen en andere giftige stoffen die een direct gevaar vormen voor mens en milieu. Volgens de bewoners ontbreekt echter elke vorm van transparante data over de verwachte uitstoot, de effectiviteit van zuiveringssystemen en de voorgestelde mitigerende maatregelen. “Er is geen concrete informatie over hoe onze gezondheid wordt beschermd,” aldus Gangaram-Panday.

Volgens de MEA zou de locatiekeuze in lijn zijn met de goedkeuring van de districtscommissaris, die op zijn beurt positief advies van verschillende instanties zou hebben ontvangen. Tijdens de bijeenkomst bleef echter onduidelijk om welke instanties het ging; deze vraag bleef onbeantwoord. Dat de districtscommissaris zonder overleg met de buurt en zonder dat de MEA is afgerond kennelijk al goedkeuring heeft gegeven, roept bij de bewoners ernstige vragen op. “Dit wekt de indruk dat de besluitvorming al vergevorderd is, zonder dat de wettelijke procedures zorgvuldig zijn gevolgd,” aldus de woordvoerder.

Ook de juridische en economische fundamenten van het project worden in twijfel getrokken. Volgens een uittreksel van de Kamer van Koophandel is Gold Grams N.V. in mei 2021 opgericht, met als doel mijnbouw, exploratie en de handel in grondstoffen. Van goudverwerking is in de bedrijfsomschrijving geen sprake. Toch wordt het bedrijf in het MEA-rapport gepresenteerd als een ‘goudopkoop- en verwerkingsbedrijf’.

Opvallend is bovendien dat Gold Grams N.V. sinds de oprichting staat geregistreerd op hetzelfde adres – Commissaris Weytinghweg 64 – waar het bedrijf zich nu wil vestigen. Dit is het terrein van Pan American Motors N.V., waarvan dezelfde directeur aan het roer staat als bij Gold Grams N.V. “Het is duidelijk dat de locatiekeuze niet gebaseerd is op een objectieve beoordeling, maar op bestaande eigendomsverhoudingen en zakelijke belangen,” stelt Gangaram-Panday. De bewoners twijfelen aan de echtheid van de MEA en vermoeden dat het rapport dient als dekmantel in plaats van een onafhankelijke risicoanalyse.

Volgens de bewoners ondermijnt deze gang van zaken het vertrouwen in milieutoetsing en vergunningsverlening. Voor hen is de MEA onvolledig, ondeugdelijk en op punten misleidend. “Wij trekken dan ook de volledige geloofwaardigheid van het rapport én van het adviesbureau Humus Consulting in twijfel. Hoe kan een gerenommeerd bureau aan zoiets meewerken?” vraagt Gangaram-Panday zich af.

De buurt beraadt zich inmiddels op vervolgstappen. Er wordt juridisch advies ingewonnen en gekeken naar mogelijkheden om het project via de rechter stil te leggen. De bewoners eisen dat de overheid optreedt en het vergunningsproces per direct opschort.