De delegatie onder leiding van minister André Misiekaba.
De geestelijke gezondheidszorg staat onder zware druk, met acute problemen rond financiering, infrastructuur en personeel bij het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS). Minister van Volksgezondheid, Arbeid en Welzijn, André Misiekaba, kreeg tijdens een kennismakingsbezoek vrijdag een alarmerend beeld geschetst van de situatie. De directie van PCS benadrukte de noodzaak van tijdige financiering, betere arbeidsvoorwaarden en een integrale aanpak van mentale gezondheidszorg. De minister werd vergezeld door onderminister Raj Jadnanansing en enkele functionarissen van het ministerie.

Algemeen directeur Jeetendra Jitan lichtte de financiële situatie van het PCS toe en wees op de vele uitdagingen, waaronder onvoldoende structurele financiering, verouderde gebouwen en een ICT-infrastructuur die dringend aan vervanging toe is. Volgens Jitan is het cruciaal dat het ministerie de declaraties tijdig verwerkt, zodat salarissen op tijd kunnen worden uitbetaald. “Het niet tijdig verwerken van declaraties is de belangrijkste oorzaak van spanningen binnen de instelling,” zei Jitan.

Decentralisatie en preventie 
Medisch directeur Randhir Nanda ging in op de geschiedenis en rol van het PCS en pleitte voor meer aandacht voor decentralisatie van de geestelijke gezondheidszorg. “Zorg moet toegankelijker worden voor mensen buiten Paramaribo,” zei Nanda. Hij benadrukte ook het belang van outreach- en preventieprogramma’s: “We moeten weer de gemeenschap in, mensen vroegtijdig bereiken en hulp bieden voordat problemen escaleren.” Daarnaast riep Nanda op tot een nauwere samenwerking tussen ministeries: “De psychiatrie raakt vrijwel elk beleidsterrein; effectieve aanpak vereist een integrale benadering.”

Verpleegkundig directeur Romeo Soekhai wees op de aanhoudende personeelsproblemen binnen PCS. De vertraging bij salarisuitbetalingen heeft geleid tot frustratie en een toenemende uitstroom van personeel. Bovendien is het werken in een psychiatrische instelling risicovol, met name op het gebied van veiligheid. Soekhai benadrukte dat er een tekort is aan psychiatrisch opgeleide verpleegkundigen: “De gespecialiseerde opleidingen zijn kostbaar en kunnen momenteel niet intern worden bekostigd.” Hij pleitte voor betere waardering van het verpleegkundig beroep en het instellen van een nieuw Toezichthoudend Orgaan.

Verzelfstandiging en onderzoek als speerpunten
Onderminister Jadnanansing stelde dat de mogelijke verzelfstandiging van PCS opnieuw moet worden bekeken. Hij spoorde de organisatie aan tot innovatie en eigen initiatief: “Het is belangrijk dat instellingen zoals PCS zich niet alleen richten op wat de overheid biedt, maar ook zelf beleid en oplossingen ontwikkelen.” Jadnanansing benadrukte daarnaast het belang van wetenschappelijk onderzoek binnen de geestelijke gezondheidszorg, om op feiten gebaseerd beleid te ontwikkelen. Hij sprak zijn waardering uit voor het werk van de verpleegkundigen en benadrukte dat betere arbeidsvoorwaarden noodzakelijk zijn.

Focus op mentale gezondheid
Minister Misiekaba wees op het stijgende aantal gevallen van suïcide, femicide en moord-zelfmoord. Volgens hem zijn deze zorgwekkende verschijnselen te herleiden tot het gebrek aan aandacht voor mentale gezondheid. “We kampen met een ernstig probleem binnen de geestelijke gezondheidszorg in Suriname. Mijn volle aandacht zal hierop gericht zijn. Ik wil samen met u als technische vakdeskundigen werken aan een plan, zodat we in de komende vijf jaar niet alleen meer aandacht creëren, maar ook meetbare indicatoren vaststellen om vooruitgang te boeken,” zei Misiekaba.
Petitie van het personeel

Gelijktijdig met het bezoek bood de Bond voor Personeel van PCS een petitie aan de minister aan. De bond riep daarbij op tot structurele verbeteringen op het gebied van financiering, personeelsbeleid en veiligheid.