Column: Borrelpraat no. 821
02 Jun, 22:44
foto


“De verkiezingen in Zuid-Afrika zijn net achter de rug.”
“Ja en die van Mexico worden vandaag gehouden.”
“En in El Salvador treedt de enorm populaire president van Palestijnse afkomst aan voor een tweede termijn.”
“Boi, in Zuid-Afrika met zo een 60 miljoen mensen is het ANC voor het eerst zijn absolute meerderheid kwijtgeraakt. De partij had geen antwoord op de grote economische problemen van het land.”
“Ze gaan nu met een coalitiepartner moeten samenwerken en dat wordt een lastige klus, want dat zijn ze niet gewend.”
“En Mexico, met zo een 130 miljoen mensen, gaat ook gebukt onder grote economische problemen, aangevuld met een enorme hitte en droogte, vooral in de dichtbevolkte gebieden.”
“En het land is een van de snelst groeiende ter wereld en puilt uit z’n voegen, vandaar de enorme stroom van migranten naar de USA.”
“En niet te vergeten het verschrikkelijke geweld van rivaliserende drugsbendes.”
“Maar je ziet dat ook vooral economische problemen van de sociaal zwakkeren in dit grootste Spaanssprekende land ter wereld de toon van de verkiezingen bepalen.”
“Maar die Salvadoriaanse president heeft tijdens zijn eerste termijn met redelijk succes de rivaliserende en moorddadige drugsbendes aangepakt en de veiligheid in vele gebieden in het land teruggebracht.”
“In een land met zo'n 6,3 miljoen inwoners heeft hij daarvoor wel zo een 80.000 vooral jonge mannen zonder aanklacht opgepakt en daarbij mensenrechten geschonden.”
“Is het: 'het doel heiligt de middelen?”
“En nu moet hij een torenhoge economische schuld gaan inlossen, hij gaat misschien moeten snijden in bijvoorbeeld subsidies en dat kan hem al gauw zijn populariteit kosten.”
“En de drugsmaffia zal er alles aan doen om hem klein te krijgen; die willen hun macht terug.”
“In al deze landen draait het vooral om de aanpak van economische problemen. Dat bepaalt jouw succes of verlies bij een verkiezing.”
“Hier lijkt het erop dat populistische danspasjes van etnische clowns en holle kretologie tegenover toeters blazende, met bussen aangesjouwde aanhang de toon zet.”
“Ik vind dat je overdrijft; de kiezers mogen toch ook wat vertier hebben?”
“Anderen smeken om 34 zetels, dan kunnen ze ongestoord en zonder politieke chantage van coalitiepartners hun beleid voeren.”
“Geen gek streven, maar als je al met minder zetels dictatoriale neigingen vertoont, jezelf superieur acht boven ‘de rest’ en maar je ‘eigen soort’ faciliteert en laat snoepen van de staatsmiddelen, wat staat ons dan te wachten als je 34 zetels, dus tweederde meerderheid, binnenhaalt?”
“Even terzijde, heren. Wat ben ik toch blij dat we bij de komende verkiezingen af zijn van die idiote melkbussen die tot nu toe als stembussen werden gebruikt.”
“Met je eens. Maar aan de andere kant vindt het Onafhankelijk Kiesbureau dat het bevoegd is om de statuten van in te schrijven partijen inhoudelijk te toetsen; dat kan niet, vinden sommigen.”
“Maar toch laat de Groene Partij ‘voor alle zekerheid’ zijn statuten aanpassen, en organiseren de Paarsen snel-snel een verkiezing voor een nieuwe voorzitter. Dus de acties van het OKB hebben wel effect.”
“Maar kijk naar Mexico-city, een megastad van meer dan 10 miljoen inwoners, dat zowat stikt in zijn eigen vervuilde lucht en kampt met een enorme droogte. De mensen schuiven de schuld daarvan in de schoenen van de regerende partij.”
"Tja, dat is een van de nadelen als je in de regering zit en zaken als het vernieuwen van het waterleidingnet hebt verwaarloosd.”
“Hoe zit het bij ons? Is ons waterleidingnetwerk en het boren van nieuwe bronnen wel op schema als straks de Grote Droge Tijd aanbreekt?”
“Ik denk het niet; de SWM loopt nogal achter op het schema. Gelukkig kunnen ze wat doen dankzij buitenlandse leningen en schenkingen.”  
“Om populistische redenen wordt de bevolking al tientallen jaren  zoet gehouden met gesubsidieerde waterprijzen. Verwacht je dan dat het bedrijf genoeg eigen inkomsten heeft om te investeren?”  
“Maar schoon en veilig drinkwater is de eerste levensbehoefte van de mens, je kan daar geen hoge prijzen voor vragen.”
“Natuurlijk niet, maar door iedereen te subsidiëren, profiteren bijvoorbeeld ook de zwembadbezitters van goedkoop drinkwater.”
“Maar de soft fabrikanten zullen werknemers moeten ontslaan als ze water volgens een marktconforme koers moeten inkopen.”
“Klopt, maar ik zei dat drinkwater de eerste levensbehoefte is voor de mens, niet softdrinks.”
“Steeds meer mensen investeren nu al in die 1000 liter watertanks; die vullen tijdens de regentijd en in de droge tijd maken ze hun groentetuin ermee nat en spoelen ze o.a. hun toiletten daarmee door.”
“Inderdaad, onze toiletten zijn de grootste verbruikers van het dure drinkwater.”
“Maar je kan de waterprijs ook niet plotsklaps verhogen.”
“Zeker niet, maar je moet de bevolking daarop voorbereiden en alvast de grotere verbruikers langzaam meer laten betalen.”
“Mijn beste jonge vriend, ik ben het helemaal met je eens, maar dat heet ‘BELEID’ en ‘OPVOEDING’ naar de bevolking toe, en dat heeft de afgelopen 40 jaar in steeds grotere mate ontbroken in ons land.”
“Klopt, kijk nu: men heeft meer tijd om allerlei verkiezingspropaganda te voeren.”
“Ik vraag me af: waarom nu? De verkiezingen zijn er pas over een jaar.”
“Omdat het voor vooral de grote politieke partijen nu de periode is om sponsoren aan te trekken, dus nu moet je wijzen dat je massa kan trekken. The bidding is open now; welke sponsoren 'kopen' onze partij?”
“Dus al die podium komedie van de afgelopen week is niet primair bedoeld om de kiezers te motiveren om te stemmen?”
“Ach nee, daarvoor is het nu te vroeg. Vanaf drie maanden voor de verkiezingen moet je de massa opzwepen met: muziek, artiesten uit het buitenland, dringi, nyan, busvervoer, petjes, truitjes, paraplu's, vlaggen om te wapperen, toeters om te blazen, pamfletten, posters met het gezicht van ‘De Grote Leider’ en ga zo door.”
”Inderdaad, en dat kost bommen geld.”
“Precies, en dat geld moet je vanaf nu beginnen binnen te halen, want anders kan je de al die  spulletjes, al die prullaria, niet op tijd binnenkrijgen om je politieke kermis flink te laten draaien.”
“Dan waarop zullen we vandaag een toast uitbrengen? Op de hoop dat er een oplossing komt in dat zich voortslepende conflict bij de EBS?”
“Ja, proost daarop.”
 
 
Rappa
 
Advertenties

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July