Zwakke raffinagemarges in Azië, omslag naar ruwe olie vanuit Amerika
14 May, 11:17
foto
Een luchtfoto toont een tanker van ruwe olie op een olieterminal voor het Waidiao-eiland in Zhoushan, provincie Zhejiang, China. (Foto: Reuters)


De winst uit het omzetten van een vat ruwe olie in brandstoffen in Azië is op het laagste niveau in zeven maanden, wat ertoe leidt dat raffinaderijen zich afwenden van dure oliesoorten uit het Midden-Oosten en op zoek gaan naar goedkopere alternatieven uit Amerika.

Raffinaderijen worden getroffen door de dubbele klap van de hogere prijzen uit Saudi-Arabië, de grootste exporteur en prijszetter voor een groot deel van de ruwe olie die uit het Midden-Oosten wordt geëxporteerd, en door de zwakke vraag naar een aantal geraffineerde producten, waaronder industriële en transportdiesel.

De crack spread, oftewel de winstmarge, bij het maken van brandstoffen uit een vat ruwe olie uit Dubai uit het Midden-Oosten bij een typische raffinaderij in Singapore eindigde maandag op US$2,27 per vat, vergeleken met US2,69 op 10 mei en het laagste niveau sinds 20 oktober.

De marge is 77% lager dan de piek tot nu toe in 2024 van US$9,91 per vat, bereikt op 13 februari.

De raffinagemarges in Azië zijn onder druk komen te staan omdat de prijzen voor ruwe olie sneller zijn gestegen dan die voor geraffineerde brandstoffen, waarbij de mondiale benchmark Brent-futures voor ruwe olie zijn gestegen van een zesmaands dieptepunt van US$72,29 per vat op 13 december naar een recent hoogtepunt van US$92,18 op 12 april. voordat het modereerde om maandag te eindigen op US$ 83,45.

Wat het voor raffinaderijen in Azië moeilijker maakt, zijn de stijgingen van de officiële verkoopprijzen (OSP's) voor ruwe olie uit Saudi-Arabië, dat nog steeds de belangrijkste leverancier is aan 's werelds grootste importregio.

Saudi Aramco, de door de staat gecontroleerde oliemaatschappij, heeft zijn OSP voor zijn benchmark Arab Light-kwaliteit verhoogd naar een premie van US$2,90 per vat boven het Oman/Dubai-gemiddelde voor Aziatische klanten voor het laden van vracht in juni.

Dit was een stijging ten opzichte van een premie van US$2 per vat in mei en bracht de premie naar het hoogste niveau sinds januari.

Er zijn tekenen dat Aziatische raffinaderijen proberen de hoeveelheid Saudische ruwe olie die zij kopen te beperken.

De Aziatische import uit Saudi-Arabië daalde in april tot 4,88 miljoen vaten per dag (bpd), vergeleken met 5,07 miljoen vaten per dag in maart en 5,52 miljoen vaten per dag in februari, volgens gegevens verzameld door LSEG Oil Research.

De volumes uit Saudi-Arabië kunnen de komende maanden beperkt blijven, waarbij Chinese raffinaderijen naar verwachting hun import van daaruit in juni met 5,8 miljoen vaten zullen verlagen ten opzichte van de import in mei van 45 miljoen vaten, volgens bronnen met kennis van zaken.

China is de grootste klant van Saudi-Arabië in Azië, maar is door Rusland ingehaald als de belangrijkste leverancier aan China, omdat raffinaderijen op zoek zijn naar Russische ladingen tegen gereduceerde prijzen vanwege westerse sancties tegen Moskou.

Stijging ruwe Amerikaanse olie
Volgens LSEG-gegevens heeft Azië de Saudische vaten grotendeels vervangen door ruwe olie uit de Verenigde Staten en Brazilië.

De import uit de Verenigde Staten steeg in april naar 1,67 miljoen vaten per dag, vergeleken met 1,40 miljoen vaten per dag in maart en 1,16 miljoen vaten per dag in februari.

De LSEG verwacht dat de Amerikaanse import uit Azië in mei een recordhoogte van 1,76 miljoen vaten per dag zal bereiken.

De aankomsten uit Brazilië stegen in april naar 1,28 miljoen vaten per dag, vergeleken met 1,13 miljoen vaten per dag in maart en de 840.000 vaten per dag in februari.

Amerikaanse en Braziliaanse ruwe olie zijn doorgaans geprijsd ten opzichte van Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) futures, die met korting worden verhandeld ten opzichte van zowel Brent als Dubai.

WTI sloot maandag op US$79,12 per vat, een korting van US$4,78 op de sluiting van Dubai op US$83,90.

Zelfs als rekening wordt gehouden met de hogere vrachtkosten, kan ruwe olie uit Amerika Azië binnenkomen tegen prijzen die aanzienlijk lager zijn dan vergelijkbare soorten uit het Midden-Oosten.

Er zijn beperkingen aan de hoeveelheid olie uit Amerika die Aziatische raffinaderijen kunnen verwerken, aangezien veel raffinaderijen zijn geconfigureerd om te draaien op middelzware en zware ruwe olie, in tegenstelling tot de lichtere soorten die typisch zijn voor Amerikaanse ruwe olie.

Maar binnen deze beperkingen is het duidelijk dat raffinaderijen actief proberen om zoveel mogelijk af te stappen van ruwe olie uit het Midden-Oosten, een trend die zich waarschijnlijk zal voortzetten totdat Aramco besluit zijn OSP's te verlagen om marktaandeel te behouden.
Advertenties

Saturday 27 July
Friday 26 July
Thursday 25 July
Wednesday 24 July