Pan American schandaal, 'een ordinaire diefstal'
06 Mar, 02:58
foto


Uit de klacht en de stukken die door de klokkenluider bij het Openbaar Ministerie zijn ingediend blijkt duidelijk dat de uitvoeringsovereenkomst die gesloten is tussen Fonds Woningbouw Lagere Inkomensgroepen (FWLI) en Pan American Real Estate er gesproken wordt over het verlenen van assistentie aan de verkavelaar voor de aanleg van wegverharding, elektriciteits- en waterleidingsnetwerk. Assistentie verlenen kan op geen enkele wijze geïnterpreteerd worden als het betalen van de kosten van de infrastructuur die aangelegd is in het project.

In het regeringsraadsvoorstel dat de minister van Openbare Werken heeft ingediend bij de regeringsvergadering, staat duidelijk dat in het kader van het PPP project op het gebied van uitvoering van het North Area One woningbouwproject wordt afgeweken van de regel voor het houden van een openbare aanbesteding en US$ 7,5 miljoen ter beschikking wordt gesteld van Pan American Real Estate. Alleen op basis van dit gegeven, waarbij de staat bewust wordt misleid en opgelicht om US$ 7,5 miljoen uit de staatskas te halen door het verwerken van valse informatie in een raadsvoorstel, moest het OM al een vordering tot het in staat van beschuldiging stellen van deze minister indienen bij De Nationale Assemblee.

Uit de stukken van de klokkenluider blijkt verder dat het raadsvoorstel gesneuveld was in de Raad van Ministers die voorgezeten wordt door de vicepresident. Opmerkelijk is dat de goedkeuring verleend is op een regeringsvergadering die voorgezeten wordt door de president. In een regeringsvergadering heeft  de partij van de president de overhand. De minister van OW is partijgenoot van de president. Dit geeft duidelijk aan dat er zeer bewust, georganiseerd en goed gepland, een 'regeringsraadsvoorstel' is ingediend en goedgekeurd. De uitbetaling van US$ 7,5 miljoen die gebaseerd is op stukken die opgemaakt zijn op basis van valse informatie is al vervolgbaar. Maar dat er zo georganiseerd te werk is gegaan, geeft ook aan dat in een criminele organisatie geld van de staat is gejat.

Het is ook niet bekend uit welke begrotingsartikel die US$ 7,5 miljoen is uitbetaald. Het woningbouwproject van FWLI in samenwerking met Pan American Real Estate is nergens op de begroting opgebracht. Trouwens, het hoeft niet eens verduidelijkt te worden dat een overeenkomst tussen een stichting en een private bedrijf geen verplichtingen oplevert voor de overheid. Simpelweg, omdat er geen overeenkomst is tussen de overheid en het bedrijf. Het Openbaar Ministerie mag de begroting van 2022 en 2023 nagaan. De uitbetaling van dat bedrag zou nooit een rechtmatigheidsonderzoek kunnen doorstaan.

In een interview van 18 februari 2023 op ABC geeft de minister van Financiën aan dat sommige afspraken mondeling waren gemaakt en er problemen waren met de uitbetaling. Elke minister dient te weten dat de overheid niet op basis van mondelinge afspraken werkt. De minister gaf ook aan in een eerdere stadium niet mee te kunnen werken aan de uitbetaling. Indien er daarna stukken zijn opgemaakt, zou er niet alleen sprake zijn van anti-datering, valselijk opmaken van stukken maar ook van ambtsverduistering. Hoe heeft de minister dat gedaan, terwijl de grondslag “de goedgekeurde regeringsraadsvoorstel die gebaseerd is op valse informatie” niet is gewijzigd? 

Is die mondelinge afspraak gemaakt door de president van de Republiek? Dat de huizen daar staan levert geen enkele verplichting op voor de overheid, indien er geen rechtsgeldige overeenkomst aan de grondslag ligt. Trouwens in een schrijven van de minister van Financiën wordt ook aangegeven dat er geen sprake zou zijn van een PPP. Dat schrijven ondersteunt het gegeven dat de minister van OW bewust onoorbare of strafbare handelingen zou hebben gepleegd.

Al deze zaken zijn nog niet genoeg voor het OM om een vordering tot in staat van beschuldiging stellen  in te dienen bij DNA. Net als bij het SLM schandaal, het Sabakuproject-schandaal en andere schandalen kreeg het volk op den duur weer te horen dat er stukken ontbreken. Het onderzoek zou hoogstwaarschijnlijk niet afgerond kunnen worden. Als klap op de vuurpijl richtte de klokkenluider zich weer tot de procureur-generaal met aanvullende bewijsmateriaal.

Er is geen tekort aan bewijsmateriaal. De zaak is minutieus uitgeplozen. Alle stukken gesorteerd op dag en datum geven overduidelijk aan hoe middelen uit de staatskas op een ordinaire manier zijn gestolen. Het OM schijnt structureel corruptieschandalen van de huidige regering te seponeren. Er schijnt een gedrag geëtaleerd te worden van politieke loyaliteit naar de huidige regering toe. Het lijkt alsof het OM moedwillig en bewust niet wil meewerken aan het correct en objectief onderzoeken van zaken. Niet het tekort aan bewijsmateriaal is het probleem maar het OM.

Drs. A. Abdoel


Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April