Benin biedt 2.000 manschappen aan troepen van Haïti
27 Feb, 06:52
foto
De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Linda Thomas-Greenfield spreekt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe tijdens een bijeenkomst voorafgaand aan de tweede verjaardag van de Russische invasie van Oekraïne, op het VN-hoofdkwartier in New York, VS. (Foto: Reuters)


Benin heeft 2.000 troepen aangeboden ter ondersteuning van een geplande, door Kenia geleide internationale strijdmacht om de Haïtiaanse nationale politie te helpen bij de strijd tegen gewapende bendes, vertelde de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Linda Thomas-Greenfield, maandag op een persconferentie.

De Verenigde Naties (VN) gaf in oktober toestemming voor de missie, een jaar nadat de niet-gekozen regering van Haïti erom had gevraagd. De VN schat dat het conflict in het Caribische land vorig jaar bijna 5.000 mensen het leven heeft gekost en ongeveer 300.000 mensen uit hun huizen heeft verdreven.

Thomas-Greenfield zei in Guyana, waar ze reisde om de Amerikaanse delegatie naar de top van de Caribische Gemeenschap (Caricom) daar te leiden, dat ze vlak voor het begin van de reis had vernomen dat Benin de troepen had aangeboden om de strijdmacht te ondersteunen.

Ze zei dat sommige Caribische landen die steun hadden toegezegd, meer Franstalige landen hadden opgeroepen zich bij de inspanning aan te sluiten.

In een Amerikaanse verklaring die vorige week aan de zijlijn van de G20-top in Rio de Janeiro werd uitgegeven, werden 'financiële, personele en toezeggingen in natura aan de missie' aangekondigd van Benin, Frankrijk en Canada, waarbij laatstgenoemde later 80,5 miljoen Canadese dollars (US$ 60 miljoen) aankondigde voor de missie.

De Verenigde Staten heeft zelf 200 miljoen dollar toegezegd en beloofd de inspanningen op te voeren om de stroom van illegale wapens naar het Caribisch gebied tegen te gaan. De VN schat dat vuurwapens die in handen zijn van Haïtiaanse bendes grotendeels vanuit de VS worden gesmokkeld.

Thomas-Greenfield voegde eraan toe dat Guyana ook geld aan de missie had toegezegd, hoewel ze geen bedrag gaf.

Kenia, dat heeft beloofd de missie te leiden, bood duizend politieagenten aan, maar een lokale rechtbank oordeelde later dat dit ongrondwettelijk was. President William Ruto heeft echter gezegd dat het plan zal doorgaan en dat de gesprekken sindsdien zijn voortgezet.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April