Saramaccakanaal wordt na ruim 60 jaar grondig aangepakt
15 Feb, 10:42
foto
Het opschonen van het Saramaccakanaal is in volle gang. Het kanaal is op diverse plekken dichtbegroeid en versmald. Het werk zal vijf maanden duren.


De rehabilitatie van het 25 kilometer lange Saramaccakanaal wordt in vijf secties uitgevoerd door aannemer International Infra NV. Medio januari zijn de werkzaamheden binnen het project Saramacca Canal System Rehabilitation Project (SCSRP) begonnen. Projectmanager Vishnu Kalloe spreekt van een uitdagend project. Het kanaal is ruim 60 jaar niet opgeschoond. Dit heeft met zich meegebracht dat de waterweg op vele plekken is dichtbegroeid en versmald, met verminderd watertransport en ook geen andere economische activiteiten als gevolg.

Gestart is bij sectie vijf, nabij de Uitkijksluis te Creola. Deze wordt binnenkort afgerond. De laatste fase betreft sectie 1 omgeving VABI NV. De aannemer probeert het werk in vijf kalender maanden af te hebben. Bij de contractondertekening met directeur Sylvani Kasanpawiro van International Infra NV op 14 november 2023 sprak SCSRP-projectcoördinator Cheryl Margaret van een vrij omvangrijk project met een grote impact hebben op de ontwatering van Groot-Paramaribo en andere gebieden.


International Infra N.V. heeft volgens Kalloe ruime ervaring in het opschonen van waterwegen en uitvoeren van andere werkzaamheden voor de overheid. De arbeiders – drie ploegen van elk 15 man - zijn getraind en voorbereid op hetgeen verricht moet worden. Er wordt op een milieuvriendelijke én -verantwoorde manier gewerkt, waarbij slechts lage vegetatie tot zeven meter binnen de oevers wordt verwijderd. Hoge bomen worden ongemoeid gelaten evenals dieren die in en langs het water voorkomen.

Het SCSRP wordt bekostigd uit een lening van US$ 35 miljoen bij de Wereldbank. Deze ziet er samen met de SCSRP-unit, het ministerie van Openbare Werken (OW) en het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) erop toe dat het werk zoals overeengekomen wordt uitgevoerd. Een team van de Wereldbank heeft zich deze week nog ter plekke georiënteerd en zich tevreden getoond. De arbeiders zijn ook enthousiast om aan te pakken. Zij worden van alle persoonlijke beschermingsmiddelen voorzien. “We beginnen elke dag met een toolbox meeting”, legt Kalloe uit aan de Communicatiedienst Suriname.


Er zijn ook overlegmomenten georganiseerd met belanghebbenden. De mensen die langs het kanaal wonen, worden geïnformeerd over de uitvoering van het project. Hij merkt op dat nu de waterweg van alle begroeiing is ontdaan, het een aangenamer uitzicht biedt. Behalve de voorname doelen: ontwatering en begaanbaar maken voor de scheepvaart, brengt het ook met zich mee dat personen mogelijk recreatieve activiteiten gaan ondernemen.

Het aan het eind van de 19e eeuw met de hand uitgegraven Saramaccakanaal meet 25 kilometer en verbindt de Surinamerivier met de Saramaccarivier. De waterweg is 30-50 meter breed en heeft een diepte van tussen de twee en drie meter. Langs het kanaal liggen voornamelijk bedrijven die actief zijn in de hout- en zandsector. Sectie 4 van het werk is 7,3 km lang en eindigt in de buurt van de Kameelbrug. Na Kameelbrug begint sectie 3: tot Magenta en daarna sectie 2 en 1, dat is tot de sluis te Saramaccadoorsteek.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May