Franse protesterende boeren naderen Parijs
31 Jan, 12:50
foto
Tractoren staan ​​opgesteld tijdens een blokkade door boeren op de snelweg A4 om te protesteren tegen prijsdruk, belastingen en groene regelgeving, grieven die door boeren in heel Europa worden gedeeld, in Jossigny, ten oosten van Parijs. (Foto: Reuters)


De Franse politie heeft woensdag enkele protesterende boeren gearresteerd toen konvooien tractoren dichter bij Parijs, Lyon en andere strategische locaties in Frankrijk kwamen, waarbij velen de waarschuwingen negeerden voor politie-ingrijpen als ze de door de ministers vastgestelde rode lijnen zouden overschrijden.

Boerenvakbonden, die niet onder de indruk waren van de concessies van de regering van president Emmanuel Macron, moedigden hun leden aan om door te vechten voor betere lonen, minder administratieve rompslomp en bescherming tegen buitenlandse concurrentie.

"Ik ben zo trots op jullie", zei Serge Bousquet-Cassagne, hoofd van de boerenvereniging in het zuidwestelijke departement Lot-et-Garonne, tegen demonstranten die op weg waren naar de Rungis-groothandelsmarkt ten zuiden van Parijs, een belangrijk voedseldistributieplatform voor de hoofdstad."‘Jullie voeren deze strijd, want als we niet vechten, gaan we dood", zei hij.

De politie zei dat 18 mensen zijn gearresteerd wegens "het belemmeren van het verkeer" in de buurt van Rungis, waar de regering boeren had gewaarschuwd om weg te blijven.

Minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, zei op de televisiezender France 2  dat de politie klaarstaat om strategische plekken en grotere steden te verdedigen. "Ze kunnen de politie niet aanvallen, ze kunnen Rungis niet binnenkomen, ze kunnen de luchthavens van Parijs of het centrum van Parijs niet betreden", zei Darmanin, die de politie eerder opdracht gaf niet hardhandig te werk te gaan. "Maar laat me je nogmaals vertellen dat als ze het proberen, we er zullen zijn."

Ondanks de waarschuwing hervatte een konvooi tractoren dat in het Franse zuidwesten was vertrokken woensdag vroeg zijn rit richting Rungis, nadat ze onderweg de nacht hadden doorgebracht op boerderijen, aldus AFP-verslaggevers.

In afwachting van hun aankomst zijn politie-eenheden met gepantserde voertuigen ingezet langs de snelweg A6 die naar de voedselmarkt leidt.

Darmanin zei dat er woensdag 10.000 protesterende boeren op de Franse wegen waren, waardoor 100 plekken langs de hoofdwegen werden geblokkeerd.

Behalve dat ze naar Parijs trokken, probeerden konvooien ook Lyon , de derde grootste stad van Frankrijk, te omsingelen.

'Kracht en trots'
De klachten van boeren variëren van stijgende kosten tot het halen van CO2-reductiedoelstellingen, brandstofprijzen, inflatie, bureaucratie en Oekraïense graanimport.

De Franse mobilisatie is uitgelopen op een ernstige crisis voor premier Gabriel Attal, die pas drie weken in functie is na een kabinetswisseling. Attal zei dinsdag in een toespraak tot het parlement dat zijn regering klaar stond om de crisis op te lossen en prees de landbouwsector als "onze kracht en onze trots".

De landbouw belichaamt de "waarden van werk, vrijheid en ondernemerschap", zei Attal, en voegde eraan toe: "Het is een van de fundamenten van onze identiteit en onze tradities."

In een duidelijke verwijzing naar omstreden EU-regels zei hij: "Frankrijk moet een uitzondering krijgen voor zijn landbouw."

Maar in een erkenning dat een eerste reeks maatregelen die vrijdag werden aangekondigd niet ver genoeg gingen, zei Attal tegen de wetgevers dat er de komende dagen "nieuwe steunmaatregelen" zouden worden aangekondigd.

De premier had dinsdagavond in Parijs een ontmoeting met functionarissen van de boerenvakbond FNSEA, de grootste van het land.

Woensdag zou hij een ontmoeting hebben met een andere vakbond, de Boerenfederatie, die dinsdag opriep tot het blokkeren van distributiecentra voor supermarkten om te protesteren tegen ketens die landbouwproducten onder de kostprijs verkopen, op kosten van boeren.

Het zei dat Attal de boeren nog geen "langetermijnvooruitzichten" kon bieden.

Spotlight handelsovereenkomst Mercosur
De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, zei dat Parijs een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en het Zuid-Amerikaanse blok Mercosur zou verhinderen, wat naar voren is gekomen als een belangrijke klacht voor boeren die zich zorgen maken over de buitenlandse concurrentie.

"Deze Mercosur-deal, zoals die er nu uitziet, is niet goed voor onze boeren. Het kan niet worden ondertekend zoals het is, het zal niet worden ondertekend zoals het is", vertelde Le Maire woensdag aan de omroepen CNews en Europe 1.

Macron had tijdens een bezoek aan Zweden dinsdag al het verzet van Frankrijk tegen de geplande handelsovereenkomst geuit, hoewel hij ook zei dat het "te gemakkelijk" was om alle ellende van de boeren aan de EU te wijten.

"We hebben de afgelopen jaren veel gedaan om te helpen", zei de Franse president, wiens land de grootste begunstigde is van de landbouwsteun van de EU.

Na ruim een ​​week van intensivering van de Franse protesten hebben ontevreden boeren in andere Europese landen zich bij de beweging aangesloten.

Tientallen Italiaanse boeren hielden dinsdag een protest met tractoren in de buurt van Milaan, de laatste in een reeks kleine demonstraties door het hele land.

Spaanse boerenvakbonden zeiden dat ze zich met een aantal protesten bij de beweging zouden aansluiten, terwijl de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis aanbood de financiële steun aan boeren te versnellen om protesten die andere landen overspoelen, af te wenden.

Duitsland , Nederland , Polen , België en Roemenië hebben de afgelopen dagen allemaal protesten gekend.

Veel woede is gericht op de milieuvereisten die zijn opgenomen in het bijgewerkte Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de EU en de aanstaande 'Green Deal' van het blok.

De Mercosur-deal en de Oekraïense graanimport in de EU staan ​​donderdag op de agenda van de gesprekken tussen Macron en het hoofd van de Europese Commissie , Ursula von der Leyen .

In de hoop boze boeren te kalmeren, zei de EU woensdag dat zij van plan is de tariefvrije toegang voor Oekraïense landbouwproducten vanaf juni met een jaar te verlengen, maar met "waarborgen" om te voorkomen dat goedkopere import de markt overspoelt.

Voor de meest gevoelige producten – gevogelte, eieren en suiker – zou een 'noodrem' worden gebruikt om de import te stabiliseren op de gemiddelde volumes van 2022 en 2023.

Brussel heeft afzonderlijk een nieuwe vrijstelling van een jaar voorgesteld – zij het een gedeeltelijke – van regels die boeren dwingen een deel van hun land braak te laten, opgelegd als onderdeel van het gemeenschappelijk landbouwbeleid van het blok en om de biodiversiteit te bevorderen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May