Column: Bouterse wil absoluut niet in detentie
09 Jan, 00:59
foto
Desi Bouterse en zijn advocaat Irvin Kanhai op weg naar de zitting in het 8 december strafproces. Kanhai heeft met verve zijn cliënten gedurende het gehele proces bijgestaan. (Archieffoto)


Zestien lange lange jaren was het Irvin Kanhai die Desi Bouterse c.s. door dik en dun rechtsbijstand heeft verleend in het proces van de eeuw. Hij had zijn eigen methode van aanpak, waarbij de voormalige kolonisator vaker als schietschijf diende. Zijn cliënten waren steeds tevreden met hem. Bouterse heeft vaker publiekelijk gezegd dat hij content is met de verdediging. Bovendien had hij ook nog een juridisch team, maar Kanhai was het gezicht. 

Na 3 keer veroordeeld te zijn voor 20 jaar gevangenisstraf, is de situatie nu veranderd. Tijdens het proces werd er soms gefluisterd en soms luidop ruzie gemaakt door derden over de strategie van Kanhai. De advocaat is ook tegen een gratie-aanvraag, want die zou toch worden afgewezen. En het zou ook betekenen dat Bouterse schuld erkent, terwijl hij meer dan 41 jaar volgehouden heeft dat aan zijn handen geen bloed kleeft van de 8 decemberslachting. 

Het is uiteindelijk geen gratie-aanvraag geworden, maar een verzoekschrift om de uitvoering van de vonnissen op te schorten. Kanhai zou niet hebben gezien dat in feite zijn cliënten al amnestie hadden. Hem wordt verweten dat hij geen nieuwe gezichtspunten naar voren heeft gebracht om zijn cliënten uit de bak te houden. Vooral Boutist Marcel Oostburg heeft zich hierin vastgebeten en zwengelde deze discussie met verve aan op social media. 

De nieuwe wending in de zaak geeft aan dat Bouterse absoluut niet in detentie wil, ook niet met een zachte landing. Ook niet in het Militair Hospitaal dat op steenworpafstand is van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Zijn nieuw advocatenteam wil nog een lang proces voeren. Een bodemgeschil kan jaren duren. Ook is in het vooruitzicht gesteld de kwestie te brengen naar het Amerikaans Hof voor Mensenrechten. 

Als 41 jaar na het bloedbad in Fort Zeelandia eindelijk een 'eindvonnis' op papier is, lukt het maar niet om tot executie over te gaan. Het Openbaar Ministerie heeft alle zaterdagen, zondagen, kerstdagen, oud- en nieuwjaar afgetrokken om de 8 dagen vanaf 22 december te rekken naar 8 januari. Wie gedacht had dat met het uitspreken van het vonnis door de hoogste rechtbank, het Hof van Justitie, deze zaak eindelijk afgelopen was, heeft zich lelijk vergist. Wat een rechtsstaat en rechtssysteem! Bouterse wil niet (be)landen in detentie, hoeveel voorzieningen hem ook zullen worden geboden. Plan A, B, C en D(esi) liggen al klaar.

Nita Ramcharan
Advertenties