Japan: Tsunami-waarschuwingen na 21 krachtige aardbevingen
01 Jan, 09:07
foto
Een aardbeving veroorzaakte scheuren op de routes naar Wajima, in de prefectuur Ishikawa, Japan. (Foto: Kyodo via Reuters)


Een opeenvolging van 21 aardbevingen met een kracht van 4,0 of sterker trof centraal Japan, vandaag -maandag- in iets meer dan 90 minuten, aldus het Japan Meteorological Agency (JMA). De sterkste schok had een kracht van 7,6, zei het.

De aardbevingen waren aanleiding voor tsunami-waarschuwingen en de autoriteiten drongen er bij mensen in het gebied op aan om naar hoger gelegen gebieden te verhuizen.

"Alle inwoners moeten onmiddellijk evacueren naar hoger gelegen gebieden", zei de nationale omroep NHK nadat de aardbeving rond 16.10 uur lokale tijd de Noto-regio in de prefectuur Ishikawa trof.

Gevaarlijke tsunami-golven waren mogelijk binnen 300 kilometer  van het epicentrum van de aardbeving langs de kust van Japan, aldus het in Hawaï gevestigde Pacific Tsunami Warning Center.

Er werd bevestigd dat een tsunami van 1,2 meter hoog was aangekomen in de stad Wajima in de prefectuur Ishikawa. Maar er werd verwacht dat een veel hogere tsunami van vijf meter in Noto in dezelfde regio zou arriveren.

Het JMA zei dat de Noto-regio, aan de Japanse Zee-kant van het Japanse hoofdeiland Honshu, een snelle opeenvolging van aardbevingen heeft meegemaakt, te beginnen met een beving met een kracht van 5,7 op de schaal van Richter om 16.06 uur lokale tijd.

Dit werd gevolgd door een aardbeving met een kracht van 7,6 om 16:10 uur, een beving met een kracht van 6,1 om 16:18 uur, een aardbeving met een kracht van 4,5 om 16:23 uur, een aardbeving met een kracht van 4,6 om 16:29 uur en een aardbeving met een kracht van 4,8 om 16:32 uur.

Een andere aardbeving met een kracht van 6,2 vond kort daarna plaats, aldus de US Geological Survey.

De grootste aardbeving was voor de omroepen aanleiding om over te schakelen op speciale programmering en dringende oproepen te doen aan de getroffen bewoners om naar hoger gelegen gebieden te vertrekken.

"Wij realiseren dat uw huis, uw bezittingen u allemaal dierbaar zijn, maar uw leven is boven alles belangrijk. Ren naar het hoogst mogelijke terrein", zei een presentator van omroep NHK tegen de kijkers.

Japan heeft strikte bouwvoorschriften die ervoor moeten zorgen dat gebouwen sterke aardbevingen kunnen weerstaan en houdt routinematig noodoefeningen ter voorbereiding op een grote schok.

Maar het land wordt achtervolgd door de herinnering aan een enorme onderzeese aardbeving met een kracht van 9,0 in het noordoosten van Japan in maart 2011, die een tsunami teweegbracht waarbij ongeveer 18.500 mensen omkwamen of vermist raakten.

De tsunami van 2011 zorgde er ook voor dat drie reactoren in de kerncentrale van Fukushima instortten, wat de ergste naoorlogse ramp in Japan en het ernstigste nucleaire ongeval sinds Tsjernobyl veroorzaakte.

In maart 2022 schudde een aardbeving met een kracht van 7,4 voor de kust van Fukushima grote delen van Oost-Japan, waarbij drie mensen om het leven kwamen.

De hoofdstad Tokio werd een eeuw geleden, in 1923, verwoest door een enorme aardbeving.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May