Mamma Sranans eerste mama
Mevrouw Simons heeft slechts één duidelijke belofte gedaan (tot nu toe): ze zal stelen niet toestaan. Ze kent haar pappenheimers. Ze draagt een kruis op haar borst. Ik denk dat dat geen modeverschijnsel is, maar een geloofssymbool. Dus, wat mij betreft is het motto van haar regering: 'Gij zult niet stelen'. Dit is een streven naar ethische perfectie. Dit achtste gebod uit de Tien Geboden is sinds de onafhankelijkheid niet voldoende gehoorzaamd. Het is alsof de norm was verlaagd tot: 'Gij zult minder stelen'.
Een voorganger van Simons kondigde in 2010 een kruistocht tegen corruptie aan, maar corruptie nam juist toe. De duitendieven werden niet beteugeld. We zijn benieuwd hoe deze president het gaat aanpakken, met een hamer of met handschoenen, en of ze onderscheid zal maken tussen loyalisten en niet-loyalisten.
President Simons was in haar vorige leven voorzitter van De Nationale Assemblee (2010-2020). Ze was bedreven in het handhaven van de orde. Maar ze leek ook een verlengstuk van de uitvoerende macht. Zo hamerde ze de omstreden Amnestiewet door het parlement om de vervolging van Bouterse te stoppen, werkte mee aan de verhoging van het leenplafond en was 'blind' voor de corruptie in haar eigen partij. Het ongemak schuilt nu in haar verlangen om Suriname te redden uit een situatie waarvoor zij medeverantwoordelijk is. Als kersverse president verdient ze alle steun en het voordeel van de twijfel. Maar er is nog een wanklank.
Uit een interview (NRC, 4 juli 2025) blijkt dat ze de omstreden Amnestiewet uit 2012 nog steeds steunt, ook al is die later ongeldig verklaard. Ze rechtvaardigt haar gedrag: "dat veroordeling voor instabiliteit zou hebben gezorgd". Dit lijkt een geval van wat in de psychologie cognitieve dissonantie wordt genoemd, de innerlijke spanning die je voelt wanneer je gedrag en overtuigingen niet op één lijn liggen. Iets wat niet goed is, wordt gerechtvaardigd of gebagatelliseerd:
A. Ik steun de rechtstaat.
B. Ik grijp in in een lopende rechtszaak.
C. Ik voorkom onrust.
Er is een risico op herhaling, hoe klein dat in dit geval ook mag lijken. Mevrouw Simons praat liever niet over het verleden. Maar vergeten is juist een groot probleem in de politiek.
Ik zie geen echte "nyun pasi". Je kan er wel diep naar verlangen, maar je kan de last van het verleden niet zomaar van je afschudden. De bekendmaking van het nieuwe kabinet heeft dit gevoel versterkt. Het gaat vooral om oude bekenden. Wilden de kiezers dit echt? Een nieuw huis kan gebouwd worden met oude materialen. Maar een deel daarvan werd in 2020 verworpen.
President Simons heeft een betere uitgangspositie en een fatsoenlijkere overdracht gekregen dan haar voorganger. Maar de situatie blijft precair. Middelen zijn schaars. Veel gaat niet veranderen, tenzij de monetaire reserves weer worden aangeboord of geld wordt geleend, gedrukt en gestrooid voor brood en spelen. Deze verleiding is groot, want geen enkele regering is populair zolang er weinig te verdelen valt. De regering kan snel geld ophalen in de goudsector of bij mensen die onverklaarbaar of loonloos een luxe leven leiden.
Iedereen wacht op de volgende multinational die een grondstof komt delven. De olieboom zal een flinke impuls geven. Velen zullen hun neus in de olietrog willen steken. De vette contracten gaan naar buitenlandse bedrijven, de magere naar de locals. De Surinaamse taart zal verdeeld worden op basis van politieke loyaliteit. We zijn toch geen vreemden in Jeruzalem? Hopelijk wordt een deel bewaard voor onverwachte tegenslagen en investeringen in de toekomst. De waakhond (lees: DNA) moet dit nauwlettend in de gaten houden.
De verkiezing van de eerste vrouwelijke president was historisch. Verschillende factoren zullen hieraan hebben bijgedragen. Toch heeft Jenny Simons haar presidentschap vooral te danken aan één man: Ashwin Adhin. Hij maakte het verschil door in zijn eentje genoeg zetels te veroveren om de NDP op het nippertje de grootste partij te maken.
De eerste toespraak van president Simons was meer waardig dan overtuigend. Het was een gebruikelijk verhaal vol goede bedoelingen en veel losse eindjes. De VES wees er eerder op dat de coalitiepartijprogramma’s visie en cijfers missen. Maar felicitaties aan de nieuwe regeerploeg! Het wordt deze keer écht anders, net als de vorige keer, en de keer daarvoor. Hopelijk wordt het nu anders dan anders.
D. Balraadjsing
Vandaag
-
20:21
Kans op een beter leven: onze kinderen verdienen meer dan dit
-
18:18
Worstelicoon Hulk Hogan overleden op 71-jarige leeftijd
-
17:13
DNA vergadert vrijdag over toelating van acht nieuwe coalitieleden
-
16:51
Minister Misiekaba en PAHO versterken banden voor betere volksgezondheid
-
14:49
Suriname zet koers naar groene, innovatieve economie
-
12:45
Historische uitspraak ICJ: landen kunnen elkaar aanspreken op klimaatschade
-
10:48
De noodzaak van een functionerend Constitutioneel Hof
-
08:50
Cyborg-kakkerlakken en killer-robots: Duitsland ontwerpt de oorlog van de toekomst
-
06:52
Rijstmagnaat Radjie moet binnen twee weken Stalweide ontruimen
-
04:54
Steeds minder bewolking door de dag
-
02:56
Gouden sieraden en diamanten buitgemaakt bij gewapende overval op zakenpand
-
00:59
Column: Beachvolleybal tour
-
00:00
Inflatie weer in de lift: Prijzen stijgen met 2% in juni
Gisteren
- Verdachte van mensenhandel aangehouden in Tumatu
- 12 zwaar bewapende criminelen plegen overval op goudconcessie in stuwmeergebied
- Politie maakt melding van nieuwe boetebedragen
- Hogere belastingvrije som voor overuren en vakantiegeld
- Mamma Sranans eerste mama
- AKMOS wil stevige plaats voor KMO in nieuw regeringsbeleid
- Politie spoort vier vermiste personen op
- Waarom verdienen Surinaamse politici zoveel meer dan het volk?
- Internationaal Gerechtshof spreekt zich vandaag uit over klimaatplicht landen
- Brute roofoverval achter Maretraite Mall: man gewond, daders voortvluchtig
- Schietincident Christophel Kerstenstraat: slachtoffer loopt schampschot op
- Akiemboto al actief als Chief of Staff, maar nog formeel DNA-lid
- Veel zon en kans op onweer in de middag
- Trump kondigt nieuwe terugtrekking VS uit VN-organisatie Unesco aan
- Modernisering rechtspraak in Suriname
- Staat in hoger beroep tegen vonnis Van ’t Hogerhuysstraat
Eergisteren
- Misiekaba: Deskundigheid boven politieke voorkeur
- Nieuw beurzenfonds Staatsolie ook voor studenten binnenland
- Zware regenval en aardverschuivingen eisen minstens 21 doden in Pakistan
- Simons legt nieuwe koers Kabinet van de President uit
- Saramacca bijt spits af installatie DR- en RR-leden
- Sancties VS bedreigen Latijnse landbouw
- EBS-bond kondigt bodemprocedure aan tegen vonnis 'no work no pay'
- Een goede start of toch nog steeds wensdenken!
- Defensie herdenkt gesneuvelde militairen uit Binnenlandse Oorlog
- Warme dinsdag met wat afkoeling in de middag
- IMF-topvrouw Gita Gopinath vertrekt en keert terug naar Harvard
- Column: Een baan, een bord eten, een beetje zekerheid
- Brunswijk neemt nieuwe kantoorruimte in gebruik