SVN Suriname heeft als eerste organisatie binnen de CARICOM-regio een internationale Global Carbon Standard (GCS) certificering behaald voor een herbebossingsproject. De certificering, erkend door het VN-Klimaatverdrag (UNFCCC), bevestigt de betrouwbaarheid van de gerealiseerde CO₂-compensatie in het Suriname Reforestation Project in Brokopondo.

Het pilotproject, dat twee hectare beslaat, omvat de aanplant van meer dan 13.000 bomen en gewassen, waaronder mahonie, cacao en gember. In tegenstelling tot traditionele carbon credits die zijn gebaseerd op toekomstige verwachtingen, levert SVN zogeheten ‘Carbon Debits’ op basis van daadwerkelijk vastgelegde CO₂. Monitoring vindt plaats via satellietbeelden en blockchaintechnologie voor volledige transparantie.

Combinatie klimaatactie en lokale ontwikkeling
Het project hanteert een agroforestry-model dat herbebossing koppelt aan economische ontwikkeling. In samenwerking met de lokale gemeenschap zijn drie vaste arbeidsplaatsen gecreëerd. Het initiatief draagt bij aan tien van de zeventien Sustainable Development Goals van de VN, waaronder klimaatactie, biodiversiteit, voedselzekerheid en duurzame landbouw.

"Deze erkenning bevestigt dat ons model werkt en schaalbaar is," zegt Edmundo Duiker, mede-oprichter van SVN Suriname. "Het is een belangrijke stap voor Suriname’s positie als duurzaamheidsleider in het Caribisch gebied."

Ook Michael Beers, Chief Sustainability Officer van Global Carbon Standard, toont zich onder de indruk: "SVN levert een technisch rigoureus én sociaal rechtvaardig project. We zijn trots deel uit te maken van hun reis naar een duurzame wereld."

Op basis van de positieve resultaten in Brokopondo plant SVN uitbreiding naar andere gebieden in Suriname en binnen de bredere CARICOM-regio. Verdere details over toekomstige projecten worden in de komende maanden bekendgemaakt.