Het wrak van het Jeju Air-vliegtuig dat van de landingsbaan raakte en neerstortte op de internationale luchthaven van Muan ligt in de buurt van een betonnen constructie waartegen het in december in Muan, Zuid-Korea, is neergestort. (Foto: Reuters)
Het Zuid-Koreaanse onderzoek naar de fatale crash van een Jeju Air-vliegtuig in december heeft "duidelijk bewijs" opgeleverd dat de piloten na een vogelinslag de minder beschadigde motor uitschakelden. Dat meldt een bron betrokken bij het onderzoek aan persbureau Reuters.

Uit cockpitgesprekken, vluchtgegevens en een schakelaar die in het wrak werd aangetroffen, blijkt dat de linker motor werd uitgezet, terwijl de rechter juist zwaarder beschadigd was. De ramp met het Boeing 737-800-toestel op 29 december op Muan Airport eiste 179 levens en was daarmee de dodelijkste luchtvaartcrash op Zuid-Koreaanse bodem.

Vogelresten in beide motoren
Een voorlopige rapportage in januari meldde al dat er resten van vogels, vermoedelijk eenden, in beide motoren waren aangetroffen. Nieuwe gegevens bevestigen nu dat de rechter motor ernstiger beschadigd was. Toch kozen de piloten ervoor om de linker motor uit te schakelen bij hun noodprocedure kort voor de geplande landing.

Zuid-Korea's luchtvaartonderzoeksraad ARAIB heeft nog geen officieel rapport uitgebracht. Jeju Air stelt volledig mee te werken aan het lopende onderzoek en wacht de officiële resultaten af.

Kritiek nabestaanden en pilotenbond
De geplande openbare presentatie van de tussentijdse bevindingen werd zaterdag op het laatste moment geannuleerd, nadat nabestaanden bezwaar maakten tegen de suggestie dat piloten als schuldigen worden aangewezen zonder aandacht voor andere factoren.

De pilotenbond van Jeju Air bekritiseerde ARAIB voor het "misleiden van het publiek" en benadrukte dat in beide motoren vogelresten werden aangetroffen. Volgens hen ontbrak bewijs dat een veilige landing mogelijk was geweest met slechts één motor.

Zowel de bond als vertegenwoordigers van nabestaanden eisen dat ook wordt gekeken naar de rol van de landingsbaan en het nabijgelegen talud waarin het toestel crashte. Dat zou de impact hebben verergerd, stellen luchtvaartdeskundigen.

Een definitief onderzoeksrapport wordt conform internationale regels binnen een jaar verwacht.