1.200 bewoners in drie dorpen hebben nu veilig drinkwater
10 Dec, 00:58
foto
President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk draaien de kraan open. Drie dorpen zijn nu voorzien van continue veilig drinkwater.


In aanwezigheid van president Chan Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk en minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen is in het dorp Nieuw Lombé een nieuwe waterinstallatie in gebruik genomen. De faciliteit voorziet 1.200 bewoners van de dorpen Nieuw Lombé, Kapasikele en Moejekiiki van schoon drinkwater. 

President Santokhi zegt dat het de taak is van elke regering om water toegankelijk te maken voor alle Surinamers. Ondanks financiële uitdagingen, is het de plicht van de regering om hiervoor te zorgen. “Deze regering is zich bewust van de noden, waaronder drinkwatervoorziening, van de gemeenschap. Stap voor stap zullen we elke situatie aanpakken en verbeteren. Naarmate de financiële situatie van het land beter wordt, zal de regering instaat zijn meer te doen voor de Surinaamse gemeenschap. De vooruitzichten voor Suriname zien er positief uit, zoals het IMF zelf heeft aangeven”, benadrukte het staatshoofd. Hij beloofde de bewoners dat zij binnenkort meer krijgen. “Dit is een eerste grote stap, die zo essentieel is voor uw ontwikkeling, “ma moro e kon”.  


Vicepresident Brunswijk toonde zich opgelucht dat er een einde is gekomen aan de jarenlange waterproblematiek van het gebied. Volgens hem konden de mensen vroeger het rivierwater consumeren, maar vanwege vervuiling door goudwinningsactiviteiten is dit niet meer mogelijk. De vp noemt schoon drinkwater een belangrijke nutsvoorziening voor de binnenlandbewoners. Hij riep hen op om zuinig om te gaan met het goed en nuttig gebruik te maken van de faciliteiten die hen worden aangeboden, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Volgens minister Abiamofo heeft de waterinstallatie voldoende capaciteit om de drie dorpen 1x24 uur van schoon drinkwater te voorzien. Los van het huidige aantal aansluitingen, kunnen er nog meer huishoudens op het systeem worden aangesloten. “Dus ook de andere dorpen kunnen voorzien worden van zuiver en schoon drinkwater.” Het gaat om een semiautomatische centrale met ongeveer 4 km aan buizen en een eigen waterzuiveringssysteem, dat 1x24 uur de waterlevering moet garanderen. De kosten van het project bedragen totaal SRD 8 miljoen en de uitvoering lag in handen van de aannemer Baska N.V., onder supervisie van de Dienst Watervoorziening van NH.
Advertenties

Saturday 24 February
Friday 23 February
Thursday 22 February