Mexico: Langzaam herstel Acapulco na orkaan Otis
26 Nov, 10:55
foto
Orkaan Otis, de sterkste orkaan die de Pacifische kust van Mexico heeft getroffen, eeft miljarden aan schade aangericht in het toeristenoord Acapulco. (Foto: AFP)


Een maand nadat orkaan Otis Acapulco verwoestte, achtervolgt angst voor de lokale economie de Mexicaanse badplaats, waarbij bedrijven zeggen dat de inspanningen om de schade te herstellen te traag zijn geweest om een essentieel deel van het toeristenseizoen te redden.

Otis, de sterkste orkaan die ooit de Pacifische kust van Mexico heeft getroffen, teisterde Acapulco in de vroege uren van 25 oktober, waarbij minstens 50 mensen om het leven kwamen, er miljarden dollars aan schade werd aangericht en wijdverbreide plunderingen ontstonden.

Bewoners die nog steeds op zoek zijn naar dierbaren zeggen dat het officiële dodental waarschijnlijk aanzienlijk hoger is. President Andres Manuel Lopez Obrador heeft onbevestigde berichten in de media verworpen die suggereren dat het aantal dodelijke slachtoffers ruim boven de 300 zou kunnen liggen.

Lopez Obrador heeft een herstelplan van US$3,4 miljard gelanceerd en beloofd Acapulco snel weer op de been te krijgen, maar lokale bedrijven zeggen dat de tijd snel dringt voor dit jaar.

"Acapulco leeft van slechts drie seizoenen: december, wat voor ons de grootste is, Pasen, en een beetje zomer. Er wordt het meest naar december uitgekeken en we zullen niet operationeel zijn", zegt Jesus Zamora, hoofd van de afdeling infrastructuur voor een lokale toeristische organisatie.

"Tegen het decemberseizoen zullen we nog niet eens 50% van de hotels operationeel hebben, dus zelfs als we meer toeristen zouden willen hebben, zouden we ze niet kunnen ontvangen", voegde hij eraan toe.

Bedrijfsgroepen schatten de schade in Acapulco, de grootste stad in Guerrero, een van de armste staten van Mexico, op ongeveer 16 miljard dollar.

De orkaan teisterde de luchthaven van Acapulco en de internationale vluchten zullen pas volgend jaar worden hervat. Sommige bedrijfsleiders vrezen dat de stad zich pas in 2025 zal herstellen.

"Mensen die werken aan sociale evenementen, strandbruiloften en congressen zijn sinds die dag werkloos", zegt Roberto Buenfil, die werkt voor een bedrijf dat evenementen organiseert. "Alles wat er de laatste maanden van het jaar was, gebeurt niet meer."

Veiligheidstroepen hebben nog steeds moeite om het afval op te ruimen dat sommige gebieden overspoelt. Tot nu toe is ongeveer 221.000 ton afval ingezameld.

In centrale gebieden met hotels wordt afval sneller opgehaald dan in afgelegen wijken als Renacimiento en Emiliano Zapata, waar de geur van rottend afval zich steeds verder opstapelt, zeggen buurtbewoners.
Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March