Brazilië: Rio-gangsters steken minstens 35 bussen in brand
24 Oct, 13:04
foto
Een luchtfoto toont bussen die in brand staan midden op de weg, in Rio de Janeiro, Brazilië.


Criminele groepen hebben maandag minstens 35 bussen in brand gestoken in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Dat heeft de branchegroep die busbedrijven vertegenwoordigt gezegd. De actie volgde op de moord van een misdaadbaas tijdens een politieoperatie.

De aanvallen op bussen concentreerden zich in het westen van de stad, waar rivaliserende criminele groepen strijden om territoriale controle. Ze kwamen na een politieoperatie waarbij volgens de politie de neef van de leider van de grootste militie van de staat om het leven kwam.

De zogenaamde milities van Rio, vaak bestaande uit huidige en voormalige politieagenten, zijn een van de grootste veiligheidsdreigingen in de regio geworden. Oorspronkelijk opgezet als zelfverdedigingstroepen voor arme buurten die geteisterd zijn door drugsbendes, zijn ze nu uitgezaaid tot criminele bendes die in meerdere verschillende gemeenten opereren.

Industriegroep Rio Onibus zei dat twintig van de voertuigen stadsbussen waren, vijf maakten deel uit van de snelle transitvloot van de stad en de rest waren gecharterde of toeristische bussen.

De gouverneur van Rio de Janeiro, Claudio Castro, zei dat de operatie een "zware klap" was voor de militie. "Behalve dat hij familie was van de crimineel, trad hij op als de 'oorlogsman' van de paramilitaire groep, waarbij hij de belangrijkste persoon was die verantwoordelijk was voor de bendeoorlogen die de inwoners van Rio terroriseren", zei Castro in een sociale media.

De aanvallen ontwrichtten het snelle vervoerssysteem voor bussen van de stad, waardoor het woon-werkverkeer voor inwoners en werknemers in de regio werd belemmerd. Ook lessen op openbare scholen in de omgeving werden geannuleerd.

De militaire politie zei dat ze twaalf verdachten heeft gearresteerd die bij de branden betrokken waren, en dat ze ook hebben voorkomen dat vijftien personen een vrachtwagen in brand staken in een van de belangrijkste toegangspoorten van de stad.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May