Orkanen Norma en Tammy aan land in Mexico en Barbuda
22 Oct, 14:47
foto
Mexicaanse soladaten verwijderen banden uit de modder veroorzaakt door orkaan Norma nadat deze zaterdag aan land kwam in Mexico. (Foto: AP)


Orkaan Norma kwam zaterdagmiddag aan land in de buurt van de Pacifische badplaats Los Cabos op het zuidelijkste puntje van het Mexicaanse schiereiland Baja California. Uren later landde orkaan Tammy op het Caribische eiland Barbuda.

De stormen waren elk orkanen van categorie 1 toen ze toesloegen.

Er was een dreiging van hevige regenval en plotselinge overstromingen toen Norma begin zondag het vasteland van Mexico binnentrok, meldde het Amerikaanse National Hurricane Center in Miami.

Norma bevond zich ongeveer 235 kilometer ten westen van Culiacan, Mexico, en ongeveer 165 kilometer ten zuid-zuidwesten van Los Mochis, Mexico, en bewoog zich noord-noordoost met een snelheid van 11 km per uur met maximale aanhoudende windsnelheden van 95 km per uur. De Mexicaanse regering heeft een waarschuwing voor tropische stormen afgegeven langs de kust noordwaarts tot aan Huatabampito, aldus het centrum.

Tammy kwam zaterdagavond aan land met een windsnelheid van 140 km per uur. In een update vanmorgen vroeg zei het orkaancentrum dat de storm zich ongeveer 115 kilometer ten noordwesten van Barbuda en ongeveer 90 kilometer ten oosten-noordoosten van Anguilla bevond.

Tammy bewoog zich naar het noordwesten met een snelheid van ongeveer 17 km per uur en orkaanwaarschuwingen bleven van kracht voor de eilanden Barbuda, Anguilla, St. Maarten en St. Barthelmy, terwijl een tropische stormwaarschuwing werd stopgezet voor Saba en St. Eustatius.

Norma, ooit een orkaan van categorie 4, trok aan land met windsnelheden van 130 km per uur nabij el Pozo de Cota, west-noordwesten van Cabo San Lucas. Het systeem verzwakte later tot een tropische storm met windsnelheden van 110 kilometer per uur toen het het schiereiland Baja California overstak, aldus het centrum.

Bedrijven in Cabo San Lucas hadden multiplex over hun ramen gespijkerd en overheidspersoneel hing spandoeken op om mensen te waarschuwen niet te proberen geulen over te steken en rivierbeddingen te betreden nadat Norma weer op krachten was gekomen en vrijdag opnieuw een zware storm werd.

President Andrés Manuel López Obrador zei via X, het platform dat voorheen bekend stond als Twitter, dat er zaterdagavond geen mensenlevens verloren waren gegaan door de storm.

In Cabo San Lucas begonnen nieuwsgierige toeristen hun weg te vinden langs de met puin bezaaide stranden nadat de storm voorbij was.

De autoriteiten riepen zaterdagavond mensen op om thuis te blijven. Er waren nog steeds gezinnen in opvangcentra in Cabo San Lucas en San Jose del Cabo, hoewel ambtenaren niet zeiden hoeveel. Ongeveer 200 mensen zaten in opvangcentra in La Paz.

Het trage tempo verhoogde de mogelijkheid van ernstige overstromingen. Er werd verwacht dat Norma 15 tot 30 centimeter regen zou dumpen, met een maximum van 18 centimeter op plaatsen in het zuiden van Baja California en een groot deel van de staat Sinaloa.

John Cangialosi, een senior specialist bij het National Hurricane Center, zei dat het gebied kwetsbaar is voor regen omdat het over het algemeen een droge regio is.

"Over het algemeen wordt 15 tot 30 centimeter regen voorspeld, maar er kunnen buien vallen van wel 45 centimeter en we denken dat dit de grootste impact zal hebben die zou kunnen resulteren in plotselinge overstromingen en modderstromen in steden", zei hij.

Gouverneur van Baja California Sur, Victor Castro, zei op X dat "omdat het langzaam beweegt, grotere schade wordt verwacht."

Maar aanvankelijk werd weinig schade gemeld. Er waren enkele bomen en elektriciteitspalen omgevallen, maar er waren geen meldingen van gewonden.

De politie in San Jose del Cabo heeft zaterdag twee mensen uit hun vrachtwagen gered toen een stromende stroom deze wegvaagde. Sommige informele nederzettingen, ver weg van de hotels die toeristen bedienen, raakten geïsoleerd door het stijgende water. Sommige buurten verloren elektriciteit en internet.

De federale overheid heeft 500 mariniers naar het vakantieoord gestuurd om te helpen met stormvoorbereidingen.

In de late ochtend waren de straten van het gebied bezaaid met palmbladeren en ander puin, en vrijwel verlaten, op enkele militaire patrouilles na. Sterke wind sloeg verkeersborden, bomen en elektriciteitskabels.

Hotels in Los Cabos, die grotendeels door buitenlandse toeristen worden bezocht, bleven voor ongeveer driekwart vol en bezoekers ondernamen geen grote stappen om massaal te vertrekken, zeiden functionarissen. De plaatselijke hotelvereniging schatte dat er vrijdag ongeveer 30.000 toeristen in Cabo San Lucas en San Jose del Cabo waren.

Luchthavens waren gesloten, maar Francisco Villaseñor, directeur van de luchthaven van San Jose del Cabo, zei dat hij verwachtte dat de vluchten zondagmiddag zouden worden hervat.

Tammy sloeg toe twee weken nadat de tropische storm Phillippe de tweeling eilanden Antigua en Barbuda had geteisterd, waarbij 15 tot 20 centimeter regen viel en beide eilanden in duisternis werden gehuld. Er werd voorspeld dat het langzaam bewegende systeem tot 30,4 centimeter boven een eiland zou vliegen, waar de verwoesting van de orkaan Irma in 2017 en de recente windschade en overstromingen van Philippe nog verse herinneringen waren.

"Dit betekent dus dat de aarde nog steeds enigszins verzadigd is en dat met extra regenval de kans op overstromingen groter is", zei premier Gaston Browne vrijdag in een landelijke uitzending. Hij drong er bij de bewoners op aan om alle noodzakelijke stappen te ondernemen om levens en eigendommen veilig te stellen.

Overheidskantoren, banken en de meeste niet-detailhandelsbedrijven zijn vrijdag vroeg gesloten om het personeel de gelegenheid te geven zich voor te bereiden. Bewoners haastten zich om de noodzakelijke boodschappen in te slaan, waardoor er een patstelling ontstond in St. John's en in de buurt van populaire winkelcentra en supermarkten.

Lokale rampenbestrijdingsfunctionarissen kondigden plannen aan om ongeveer 40 schuilplaatsen te openen in gemeenschappen door het hele land.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May