Column: Testcase moed en leiderschap
26 Sep, 00:59
foto


Het zal een enorme opluchting zijn voor de regering dat de derde tranche door het IMF is goedgekeurd. Er komt weer ruim US$ 52 miljoen in het laatje. Hiervan is meer dan US$ 30 miljoen voor begrotingssteun. En dat op 25 september, nadat de regering alles bij elkaar had geschrapt om de salarissen van de ambtenaren uit te betalen. De online banking was oververhit geraakt. Om de ene minuut waren meer dan 50.000 ambtenaren hun saldo aan het checken. Rond half twee was het geld er dan eindelijk.

Feest vieren is er echter niet bij. Er wachten zware dagen voor de regering. Vrijdag wordt de begroting ingediend voor het komende jaar. Dan moet de post voor salarissen wel flink zijn opgeschroefd. De tjauwmin-eters laten hun tanden zien, want de achterban heeft honger. De SRD 2.500 die nu wordt gegeven aan koopkrachtversterking moet deel worden van het salaris en het belastingvrije bedrag moet minstens van SRD 7.500 naar SRD 10.000. De SRD 2.500 moet een netto bedrag zijn en daarop moet er nog een percentage bijkomen.

De verdeeldheid bij de vakbeweging is groot. De regering staat tussen twee vuren. De tjaumin-eters stellen eisen om te laten zien dat ze met een bordje bamie niet kunnen worden omgekocht. Een deel heeft ook gezegd niks te zullen eten, dus als de vergadering om 14.00 uur moet beginnen, dan moet het niet zo zijn dat eerst tjauwmin wordt gegeten en dan met een volle maag wordt vergaderd. In elk geval willen de politievertegenwoordigers niet eten zolang de wensen niet zijn ingewilligd.

De andere groep (C-47, COL, veiligheids- en gezondheidsbonden) heeft de regering een ultimatum gesteld. De btw verhoging die op 1 oktober ingaat, moet worden teruggedraaid. Dat zal de regering zeker niet kunnen doen, want het IMF heeft juist de derde tranche goedgekeurd, omdat de btw-wet is gewijzigd. Bovendien heeft het IMF ook gewaarschuwd dat loonsverhogingen nu niet zomaar gegeven kunnen worden. De inflatie moet worden beteugeld en de regering moet minder uitgeven en meer geld binnenhalen. Dat moet onder andere gebeuren met de verhoogde btw.

De regering heeft de brandweer, de penitentiaire ambtenaren en de werkers van de Beveiligings- en Bijstandsdienst wel een extra SRD 2.500 gegeven. De tjauwmin-eters willen dat bedrag ook hebben. Maar tot nu toe is er niks uit de bus gekomen. "We hebben laten zien dat wij met strakke discipline en goed bestuur, resultaten hebben kunnen presenteren aan het IMF. Waar andere landen moed en leiderschap niet durven te tonen, doen wij dat als land", zegt Chan trots. Hij heeft nog vier dagen om leiderschap te tonen in eigen land, want volgende week maandag wordt een testcase. Voor de regering én voor de vakbeweging. Het IMF is tevreden, en nu nog het volk dat deze regering in het zadel heeft geholpen.

Nita Ramcharan
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May