VSB wil terugdraaien verhoging premie Algemeen Pensioenfonds
23 Sep, 10:40
foto


De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) is het niet eens met de verhoging van het Algemeen Pensioenfonds (APF) door de regering. De bedrijvenorganisatie wil dat de regering deze besluiten in heroverweging neemt. De verhoging is goedgekeurd en gepubliceerd in staatsbesluiten.

De VSB wijst in haar publicatie 'De Nieuwslijn' op de financiële lasten voor werknemers en het gebrek aan overleg. De VSB roept op tot het terugdraaien van de besluiten, een financiële onderbouwing, en inclusieve evaluatie en publicatie na goedkeuring. Het belang van open overleg bij besluiten met grote gevolgen voor de economie en bevolking wordt benadrukt.

Op 7 augustus 2023 werden twee staatsbesluiten van kracht over het APF. Deze besluiten hebben te maken met de premieverhoging van het APF en de indexering van pensioenuitkeringen. Een van de zorgpunten van de VSB is de terugwerkende kracht van de beslissing voor pensioenen, die aanzienlijke invloed heeft op de nettolonen voor de resterende vier maanden van 2023. 

Werknemers zouden worden geconfronteerd met verhoogde premies die driemaal zo hoog kunnen zijn als voorheen, wat een aanzienlijke financiële last met zich meebrengt. Daarnaast wordt gesteld dat bedrijven onmogelijk in staat zijn om in zo’n korte periode de benodigde berekeningen en aanpassingen voor de twk uit te voeren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May