Veiligheidsbonden schorten acties op na gesprek met president
08 Sep, 17:53
foto
President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk hebben de veiligheidsbonden vandaag ontvangen. Er is een traject afgesproken om te komen tot een oplossing. (Foto's: CDS)


De veiligheidsbonden hebben besloten om de staking op te schorten. De regering is ingegaan op de eis en heeft de bonden ontvangen. Er zijn afspraken gemaakt tijdens deze bespreking vandaag. Behalve president Chan Santokhi was ook vicepresident Ronnie Brunswijk en diverse ministers aanwezig. Afgesproken is dat zaterdag verder wordt gesproken met een cluster van ministers op Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.

De bonden met hun leden meegedeeld dat over de knelpunten is gesproken en de afspraak is gemaakt om binnen een week zaken rond de toelage sfeer af te handelen. "Maandag vervolgen wij de gesprekken en dinsdagavond gaan we terug naar de president voor rapportage. Met dit alles is dan gevraagd en besloten de acties op te schorten en zullen we woensdag wederom in vergadering komen met de leden om verslag te doen", schrijft woordvoerder Max Breinburg aan de leden namens de veiligheidsbonden.

De regering begrijpt dat er vanwege de maatregelen om de economie te herstellen en de financiële crisis te beheersen, er ook op de veiligheidsbonden druk zit. Zij wil ook luisteren naar de issues en voorstellen van deze organisaties. Dit zei president Santokhi onder meer tijdens een overleg met de besturen van de Bond Penitentiaire Ambtenaren, Bond Beveiligings- Bijstandsdienst Suriname en Bond van Personeel bij de Brandweer. De bonden hebben vanmorgen tijdens een algemene ledenvergadering besloten het werk neer te leggen, waarop zij voor overleg door het staatshoofd werden ontvangen.

President Santokhi, die werd bijgestaan door vicepresident Brunswijk en de clusterministers, gaf aan dat het goed is om in overleg te blijven, maar ook noodzakelijk om de veiligheid te garanderen. “Alle oorlogen eindigen aan de onderhandelingstafel en we moeten zorgen dat er niet nog meer schade ontstaat.” Santokhi is onder meer ingegaan op het vraagstuk van hervorming van economie en beheersen van de financiële crisis. Hij zegt dat het traject van het IMF-programma voorspoedig verloopt, en erkent dat dit een zware doorwerking heeft naar de samenleving. “De offers die de samenleving brengt zijn tijdelijk. Er is nog grofweg een jaar te gaan en alle tekenen wijzen op stabiliteit”, stelde de president.

Partijen hebben zich gebogen over de verschillende issues waarmee het veiligheidspersoneel kampt. Er is voornamelijk stilgestaan bij de toelages en middelen om het werk effectiever uit te voeren, meldt de Communicatiedienst Suriname. Breinburg, voorzitter van de Bond Penitentiaire Ambtenaren en tevens woordvoerder van de veiligheidsbonden, herinnerde de regering aan de gesprekken van december vorig jaar. Volgens hem zou er met uitzondering van de voedingsgelden en nachttoelage niets van wat toen naar voren was gebracht, zijn gecorrigeerd. Breinburg die namens de bonden een overbrugging voorstelde, erkent dat het economisch en financieel wat moeilijk gaat. Hij noemt het onderhoud met het staatshoofd in elk geval een opluchting.

Donderdag zal er met de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) erbij, gesproken worden over de koopkrachtversterking. Het laatste op voorstel van president Santokhi. Hij heeft besloten alle afspraken met de besturen naar het niveau van de president te trekken. Hij deed een dringend beroep op de bonden om conform hun verantwoordelijkheid en in de sfeer van het overleg zich te beraden over het opheffen van de actie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May