NDP: Het enge denken van beleidsmakers
25 Jul, 11:22
foto


De NDP is de enige multi-etnische nationale partij en heeft aanhangers en leden van alle bevolkingsgroepen, die zich thuis voelen. Wij zorgen voor eenheid en saamhorigheid. In 2014 werd door de regering Bouterse besloten om Sasi Sura éénmalig en voor de eerste keer de nationale erkenning te geven, terwijl er verder werd gediscussieerd over de nationale vrije dagen. De dag werd groots gevierd te Domburg waar Surinamers van alle etniciteiten aanwezig waren. 

Nu bijna 10 jaren later is de viering van Sasi Sura verworden tot een viering die gebruikt werd voor puur politiek etnische doeleinden. Een viering waar onder andere de vicepresident Ronnie Brunswijk en de minister van Binnenlandse Zaken Bronto Somohardjo het volk op het podium toespraken. Er werd politiek gespeeld door specifiek de rol van de Javaan te noemen, alsof die groep gefragmenteerd is en door te stellen dat de NDP een partij is voor creolen. Hoe is het mogelijk dat we als volwaardige burgers toestaan, dat leiders ons nog in hokjes verdelen? Wij zijn allemaal Surinamer, hoe wij hier ook samen kwamen!

Het incident dat zich vrijdagavond op het Onafhankelijkheidsplein heeft voltrokken tijdens de viering van Sasi Sura, de viering van het Javaans nieuwjaar, heeft Suriname verplaatst naar een ander dieptepunt. Wederom is de beleving van de democratie geschaad. Men staat perplex bij het gedrag van de minister van Binnenlandse Zaken Bronto Somhardjo en wel de waanzinnige manier hoe hij met gegeven macht omgaat. Het heeft een bittere nasmaak!

Hoe is het mogelijk dat een individu die tijdelijk in een machtspositie verkeert, het lef heeft om een artiest voor te houden hoe een bepaald lied gezongen moet worden? Dit is een inbreuk op de compositie (tekst) rechten. De beleving van verhevenheid van deze regering ten opzichte van het volk is hiermede weer bewezen. Het gevoel dat de regering het recht heeft te bepalen in welke mate het publiek mag genieten is in niet mis te verstane wijze geëtaleerd.

Het is op social media en mainstream media viraal gegaan hoe het lied Mi Lobi Sranan van muzieklegende wijlen Ragmad Amatstam, gebracht moest worden door Maroef Amatstam. Er is met afschuw gereageerd op de verregaande acties van de minister van Binnenlandse Zaken waarbij vrijheid van plezier maken en de artistieke uiting ingeperkt werd, dusdanig dat de rechten van de zanger worden geschonden.

De gebeurtenis op het plein, dat nota bene het Onafhankelijkheidsplein heet, heeft gemaakt dat het kabinet van de President snel is uitgekomen om het incident af te keuren en als zodanig ook het optreden van de minister van Binnenlandse Zaken. Het zou het Kabinet van de President sieren om in de verklaring ook in te gaan op de zoveelste blunder waar de president van de Republiek Suriname Chandrikapersad Santhoki slachtoffer van is geworden, namelijk dat hij nog voor de minister van Binnenlandse Zaken heeft gesproken. Regering, de president praat altijd als laatst! Van minister Bronto verwachten wij dat hij goed omgaat met de afgeleide en afgebrokkelde macht van zijn vader Salam Somohardjo. Wij attenderen hem erop dat stunts die zijn vader in de vorige eeuw met gemak kon uithalen, nu niet meer geaccepteerd zullen worden door het volk.

De minister heeft geprobeerd damage control te doen door publiekelijk op de foto te gaan met de zanger in de hoop dat deze blunder snel vergeten wordt. Surinamers zullen dit voorval echter niet vergeten. Het gedrag van de minister heeft de inborst van deze regering vertolkt, namelijk dat deze regering staat voor onder andere het beperken van vrije meningsuiting, het beperken van het recht om te protesteren, het beperken van vakbonds- en arbeidsrechten, het beperken van het recht om te spreken en toegevoegd het beperken van de artistieke vrijheid.

De stille getuigen van de barbaarse Bronto blunder waren het Presidentieel Paleis en het huis van het volk, De Nationale Assemblee. De regering heeft bij de viering van Sasi Sura gefaald vaderlandsliefde, natie vorming en eenheid voorop te stellen. De NDP brengt ode uit aan wijlen Ragmad Amatstam voor het voortreffelijk lied en juicht toe dat andere Surinamers de zanger eren door de compositie op de juiste manier te vertolken.

Tot slot keurt de NDP de gebeurtenissen op het Onafhankelijkheidsplein af en waarschuwt rechtgeaarde Surinamers om zich niet te laten verdelen door politieke charlatans en toevallige politici.

Lobi fu Sranan, na NDP a de!

Nationale Democratische Partij
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May