Libi kon switi now...
24 Jul, 04:52
foto
Raymond Sapoen


(Ingezonden)

Dat je van Bronto alles mag verwachten is geen nieuws meer tot… weer het ene moment. Voortaan moeten muzikanten die op de bon van de regering optreden hun lied “in context” zingen en als het moet maar een gemodificeerde versie uitbrengen. Dat deze minister in de afgelopen 3 jaren voor veel politieke hilariteit heeft gezorgd, is bekend. Zijn politieke interventie op het podium van Jawa Festa onlangs zal ongetwijfeld als zijn belangrijkste wapenfeit gememoreerd worden. Niemand kan hem dat feestje ontnemen. Niet pa, niet de president, zelfs de koning niet!

Libi kon tranga now heeft vanaf 1994 als leuke meezinger zovele regeringen en presidenten overleefd dat niemand meer let op de inhoud, of de context zoals Bronto dat graag wil. Het is een van de Surinaamse liedjes die ondanks het economisch getij ons allemaal bindt. Ongeacht de (politieke) context, het inspireert ons het hoofd niet te laten hangen. Ongeacht ook welke despoot aan de macht is. Dankzij Bronto mag deze kraker van Ragmad Amatstam voor mij nu gerust tot lied van de eeuw worden genoemd. Daarvoor mogen we hem best dankbaar zijn.

Bronto had als part-time componist zijn 'gemodificeerde' versie allang klaar. Arme Maroef moest en zou zingen:”...a libi kon tranga now, un sabi suma mik en tranga...” Vooral dat laatste, is voor hem een zin van leven of dood! Geen aangepaste tekst, geen verkiezingswinst zal Bronto ook gedacht hebben. Nu weet ik niet met wie ik medelijden moet hebben: Maroef of Bronto. Want nu is libi kon tranga now absoluut een lieverdje tussen al die rauwe songs van Papa Touwtjie bijvoorbeeld die allemaal ook de tijd en de politiek overleven.

Voor de artistieke wereld is er in ieder geval behoorlijk wat eer te behalen. Een grotere inbreuk op hun heilige vrijheid van mening-zanguiting is immers ondenkbaar. Het is te hopen dat die eer wel te halen valt bij de president. Bij de koning wiens lakei in de fout is gegaan, valt dat te betwijfelen. Tot dan zou ik voorlopig niet eens pro deo optreden voor de overheid. Maar eerlijk is eerlijk. Zelfs al zou Maroef “in de context” uit volle borst zingen dat “a libi kon switi now”, zou Bronto zelf het podium oprennen om hem voor de grootste leugenaar uit te maken.

Raymond S.Sapoen
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May