Muntslag-Essed: Initiatiefwetten Kiesregeling goede ontwikkeling
17 Jul, 00:00
foto
Serena Muntslag-Essed


De jurist Serena Muntslag-Essed vindt het een goede zaak dat het debat over de wijziging van de Kiesregeling en daarmee samenhangend ook de grondwet, nu in De Nationale Assemblee zal plaatsvinden. Er zijn maar liefst drie initiatiefwetten hiertoe ingediend. "Nu kan de wijziging van de Kiesregeling worden gefinaliseerd. Het gaat om een belangrijke vordering van de behandeling van de wet", zegt Muntslag-Essed desgevraagd aan Starnieuws.

Het 'deskundig team' heeft de wetgevingsjuristen van De Nationale Assemblee ook geassisteerd in de wijziging van de Kiesregeling en de grondwet. Intussen hebben de NDP-fractie ondersteund door Edward Belfort (ABOP), de VHP en de ABOP/PL elk een initiatiefvoorstel ingediend. Muntslag-Essed stelt dat uiteindelijk één wet tot stand moet komen. Er moet consensus worden bereikt in De Nationale Assemblee, want er zijn 34 stemmen nodig om de Kiesregeling en de grondwet te wijzigen.

"Het werk van het team heeft wel vruchten kunnen opwerpen. Bijvoorbeeld de uitwerking voor de eenvoudige grondwetswijziging heeft het team veel werk verricht. In enkele voorstellen zien we een aantal belangrijke aspecten van ons adviesrapport in terug. Ook zijn belangrijke discussies gevoerd in de dialoog, waardoor een aantal punten waar onduidelijkheid over bestond, toch bediscussieerd is. Kortom, we zien dat de partijen toch diverse aspecten van het adviesrapport hebben kunnen verwerken in hun voorstellen. Het team beschouwt dat als zeer positief", zegt Essed-Muntslag.

De jurist die succesvol was met haar rechtsvraag over de Kiesregeling bij het Constitutioneel Hof, vindt de kritiek niet terecht dat er onvoldoende rekening gehouden wordt met het onverbindend verklaring van artikel 24 van de Kiesregeling, naast artikel 9. Muntslag-Essed merkt op dat artikel 9 gaat over de zetelverdeling. De kiesdistricten die samenvallen met de districtenindeling (artikel 24) weerspiegelen niet het gelijkheidsbeginsel. Nu worden in de voorstellen die gedaan zijn de zetelverdeling gewijzigd, waardoor de grondslag voor de strijdigheid wordt weggenomen. Het probleem is komen weg te vallen.

Muntslag-Essed hoopt dat tijdens de debatten in De Nationale Assemblee de inzichten van het volk ook worden meegenomen, want per slot van rekening gaat het ook om de kiezers die hun stem uitbrengen. Zij vindt dat Assembleevoorzitter Marinus Bee zich vanaf het begin heeft ingespannen voor een initiatiefvoorstel. "Hij heeft zijn rol heel serieus genomen tot dusver om een initiatiefvoorstel te hebben en heeft niet gewacht op de regering". De jurist hoopt dat met voortvarendheid de initiatiefvoorstellen op de agenda zullen worden geplaatst. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May