Muntslag-Essed: Team heeft DNA geassisteerd met concepten
11 Jul, 06:48
foto
De jurist Serena Muntslag-Essed overhandigt de concepten aan Assembleevoorzitter Marinus Bee. (Foto: DNA)


Serena Muntslag-Essed legt uit dat het deskundig team De Nationale Assemblee heeft geassisteerd met het uitwerken van een wetsvoorstel voor wijziging van de Kiesregeling. Ook moet de grondwet worden gewijzigd. Aan de concepten hebben gewerkt Hugo Fernandes Mendes, Lothar Boksteen, Hans Breeveld, Jules Ajodhia, Jules Wijdenbosch en Muntslag-Essed. "Niet Essed maar het team heeft geassisteerd bij het initiatief van De Nationale Assemblee", zegt de jurist in gesprek met Starnieuws.

Eerder was het team in dialoog met de parlementaire partijen. Het resultaat van de dialoog was dat twee opties draagvlak hadden voor wijziging, te weten:
Optie A (actualisering huidig kiesstelsel)
Optie B (1 zetel per district en 41 landelijk)

De regering had aangekondigd onder meer 1 zetel per district en 41 landelijk, uit te werken. Dit kwam namelijk ook voor in advies uitgebracht door de studiegroep onder leiding van Hans Lim A Po. Aangezien er geen zicht was op de indiening van het wetsvoorstel door de regering, heeft Assembleevoorzitter Marinus Bee gevraagd om optie A uit te werken. De reden hiertoe was omdat de regering optie B toch al zou uitwerken, waardoor er geen dubbel werk wordt gedaan.

Muntslag-Essed merkt op dat De Nationale Assemblee toen gevraagd heeft om de wetgevingsjuristen te assisteren en te begeleiden met de inhoud. "De wetgevingsjuristen van DNA zijn aan de slag gegaan en het team heeft geassisteerd. Het is dus een wetsvoorstel geïnitieerd door DNA en heeft het team slechts assistentie verleend met de uitwerking van die wet. Het voorstel van DNA betreft actualisatie Kiesregeling en wijziging grondwet", legt Muntslag-Essed uit.

U kunt de concepten hier downloaden.
pdf-icon.gif Wijziging_Grondwet_concept_DNA.pdf     pdf-icon.gif wijziging_Kiesregeling_concept_DNA.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May