Column: VHP-voorzitter/president wordt wakker geschud door 'olifant'
21 Mar, 00:59
foto
President Chan Santokhi neemt het verslag van zijn partij VHP over zaken die aangepakt moeten worden aan van ondervoorzitter Glenn Oehlers. (Foto: CDS)


VHP-voorzitter Chan Santokhi schijnt het zo druk te hebben als president, dat hij niet meer weet wat in zijn eigen partij gebeurt. Hoewel zoveel politieke partijen en anderen feestelijk bedankt hebben om woorden te verspillen, is het goed geweest dat de oranje partij flink gestampvoet heeft met de olifantspoten tijdens het voorgesprek om te komen tot nationale dialoog. De communicatie met het volk is onvoldoende over de maatregelen die 'het land moeten redden', werd in oranje cadeaupapier verpakt. Rauw zou het zijn: Er wordt bar slecht gecommuniceerd. Er wordt alleen een stortvloed van woorden gebraakt over het volk die het ene oor in en het ander oor uitgaat.

De VHP weet precies waar de schoen knelt en welke zaken aangepakt moeten worden. Als een denderende trein in de donkere tunnel wordt geroepen: armoedevraagstuk, veiligheid, communicatie naar de samenleving en binnen de coalitie, reshuffling, onderwijs, infrastructuur, koersstijging, koopkrachtversterking, het sociaal vangnet en andere sociale programma’s, medische zorg, het kiesstelsel, woningnood, transport en betaalbare basisgoederen. Dit alles is in een rapport vervat en besproken met de structuren van de partij. De oranjepartij heeft het verslag tijdens de pré nationale dialoog overhandigd aan de man die door de partij tot voorzitter is gemaakt.

En kijk daar, er is zo gehamerd erop dat de eisen van het IMF gehaald zullen worden in maart. Er zou alles op alles gezet worden om de eisen van het IMF te halen. En wat blijkt nu: er komt geen review deze maand, zoals gepland. Een jaar geleden is de eerste overmaking gedaan door het IMF van US$ 55 miljoen. En daarbij is het tot nu toe gebleven. Vier kwartaalevaluaties zijn gemist. En natuurlijk heeft de regering het slechte nieuws niet gecommuniceerd met het volk. Achteraf zal weer puin worden geruimd. Er is totaal geen communicatiestrategie bij de regering, dan alleen verslag doen van bezoekjes en gesprekken. Het is dan niet gek dat de regering totaal vervreemd lijkt te zijn van het volk.

Het grootste probleem ligt al bij de coalitie zelf. Daarbinnen is er totaal geen eenheid. Zelfs over principiële zaken wordt er verschillend gedacht. De vicepresident heeft eerst gekeken naar de family and friends die geregeld zijn door de VHP en heeft die partij intussen overtroffen. Bigi Bravo vindt het normaal om familieleden te benoemen op hoge posten "want alle regeringen hebben het gedaan". Als hij in 2025 president wordt, dan gaat hij nog meer familieleden accommoderen. En niemand die wijst op moraal en ethiek in de politiek.

In elk geval kan de regering niet meer geld gaan halen bij het volk, want 17 februari was slechts een trailer. Het geld moet gehaald worden bij de eigen coaltiebonzen die zitten in onder andere de goud- en de houtsector. Dus ook bij de vicepresident, die dan minder met geld kan strooien. Dat het niet lukt met het voldoen aan de eisen van het IMF of het uitvoeren van de eigen begroting die onlangs is aangenomen in De Nationale Assemblee, ligt aan de coalitie zelf. Het gaat om de eigen belangen die verdedigd worden. Wie a zegt moet ook b zeggen. Er wordt te veel gepraat, het volk wil daden zien. Haal het geld waar het goud blinkt! Intussen stevent de wisselkoers naar SRD 40 voor de US-dollar...

Nita Ramcharan

Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November