Suriname haalt beoordeling IMF maart niet meer!
21 Mar 2023, 00:00
foto


De beoordeling van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die deze maand zou plaatsvinden, gaat niet door. De voorwaarden die gesteld waren vóór de review kon plaatsvinden, zijn niet gehaald. Starnieuws verneemt dat pas in juni een beoordeling komt. Ruim een jaar heeft Suriname geen geld overgemaakt gekregen van het IMF. Er is nog ruim US$ een half miljard tegoed bij het IMF, waarvan US$ 150 miljoen begrotingssteun is. President Chan Santokhi heeft eerder publiekelijk meegedeeld dat er alles aan gedaan zou worden om de doelen op basis van een uitgestippelde tijdlijn te halen.

De uitvoeringscapaciteit van de overheid verloopt zeer traag, terwijl over belangrijke zaken beslissingen voor zich uitgeschoven wordt. Zo is een van de voorwaarden de afbouw van de subsidie. In de onlangs goedgekeurde begroting is opgenomen dat de overheid dit jaar SRD 1 miljard aan subsidie afbouwt. Een heet hangijzer is de elektriciteitssubsidie. Hierover moet er nog een besluit worden genomen, hoewel er diverse aanbevelingen zijn gedaan. Er zijn enkele inkomstenverhogende maatregelen genomen, maar de tijdlijn is nog niet gehaald.

In totaal moet de overheid ruim SRD 4 miljard aan subsidie afbouwen. Hiervoor is het nodig dat de verdiencapaciteit omhoog gaat. Het geld moet gehaald worden bij diverse sectoren, waaronder hout en goud. Ook dienen verschillende tarieven te worden aangepast. De maatregelen die tot nu toe genomen zijn, zijn nog niet voldoende tegenover de uitgaven die nog steeds toenemen. Mede door de rellen van 17 februari heeft de regering een overduidelijk signaal gekregen dat er geen rek meer in is om geld te vragen aan het volk. Suriname leent US$ 690 miljoen van het IMF, maar heeft tot nu toe slechts twee overmakingen gehad. Tranche no 3, 4 en 5 zijn niet doorgegaan, waardoor het steeds krapper wordt om noodzakelijke uitgaven te doen.

Karel Eckhorst, hoofdonderhandelaar van Suriname bij het IMF, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het programma op rails komt. Het IMF gelooft nog steeds in het programma "en ik ook", stelt Eckhorst. "Er is meer tijd gealloceerd voor de laatste zaken die nog rechtgetrokken moeten worden. We liggen niet ver meer uit elkaar. Er zijn goede vorderingen anders had het IMF het programma sedert februari stopgezet", benadrukt Eckhorst die zegt niet dieper op dit vraagstuk in te kunnen gaan.
Advertenties