Politie-apparaat dringend aan reorganisatie en groei toe
10 Oct 2022, 20:41
foto
Lid van het interim managementteam, Rishi Akkal. Onder hem valt ook de reorganisatie van het KPS.


Het Korps Politie Suriname (KPS) wil in 2023 een proefproject draaien met bodycams, mini camera's op het uniform om handelingen en activiteiten vast te leggen. Maar het moet nog door tal van procedures, voordat het mogelijk is. Het uniform moet er binnenkort ook anders gaan uitzien. Het korps moet ook gaan groeien. Naar internationale standaarden zou het KPS uit 5.000 leden moeten bestaan; 1 politieambtenaar per 100 inwoners. Op dit moment bestaat het uit 2.500 eenheden en 200 burgerpersoneelsleden.

Leidinggevenden zijn tijdens een persconferentie vrijdag uitgebreid ingegaan op tal van zaken. Ook zijn er enkele plannen besproken. Rishi Akkal van het interim managementteam die ook belast is met de reorganisatie van het korps, heeft enkele zaken uit de doeken gedaan. Zo is bekendgemaakt dat al een nieuw uniform in de maak is, althans dat er een concept klaar ligt. Over hoe het eruit ziet of welke kleur het heeft, kon niet worden meegedeeld. Het wacht ook op goedkeuring. De ambtenaar moet in elk geval direct herkenbaar en juridisch ingedekt zijn met het nieuwe uniform.

Akkal deelt mee dat het project met de bodycams en alles daaromheen zoals servers om de data op te slaan, ruim SRD 1,5 miljoen zal kosten. “Als het aan ons ligt dan beginnen we liever morgen,” merkt hij op. “Maar zoals u weet moet het volgens de comptabele regels worden goedgekeurd. Binnen RvM moet het projectvoorstel ook goedgekeurd worden. En dan ook nog de goedkeuring van Financiën. Volgens prognose willen we deze pilot in januari 2023 uitvoeren. “Voor het proefproject worden er 30 bodycams ingezet."

Het korps is aan groei toe. Er is in feite al te lang gewacht volgens hem. Veel collega's uit hogere functies zullen uitstromen. "De meeste officieren. Begrijpt u welke gap wij hebben?” Op de persconferentie is ook benadrukt hoe hoog de werkdruk is door het gebrek aan personeel. De sterkte neemt heel binnenkort af. Er moet volgens Akkal geïnvesteerd worden om mensen aan te trekken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May