Orkaan Ian doemt op voor Carolina na 21 doden in Florida
30 Sep, 18:49
foto
en verwoeste jachthaven is te zien nadat orkaan Ian op 29 september 2022 wijdverbreide verwoesting heeft aangericht in Fort Myers Beach, Florida. (Foto: Reuters)


Een oplevende orkaan Ian raasde vrijdag naar South Carolina, een dag nadat hij een pad van verwoesting over het schiereiland van Florida had uitgestippeld. Ian spoelde huizen weg, deed een verhoogde weg instorten en heeft duizenden langs de Golfkust van de deelstaat doen stranden.

De orkaan leidde tot ten minste 21 bevestigde of onbevestigde doden in Florida, zei Kevin Guthrie, directeur van de afdeling Emergency Management van de staat, tijdens een ochtendbriefing. Het was de eerste keer dat een staatsfunctionaris een schatting van de menselijke tol gaf.

Ian, die tijdens zijn doortocht door Florida was afgezwakt tot een tropische storm, werd donderdag opgewaardeerd tot een orkaan van categorie 1 terwijl deze naar South Carolina raasde met maximale aanhoudende windsnelheden van 140 km per uur, zei het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC ).

De orkaan zou vanmiddag ten noorden van het laaggelegen Charleston komen met mogelijk levensbedreigende overstromingen, stormvloeden en winden. Honderden kilometers kustlijn, die zich uitstrekt van Georgia tot Noord-Carolina, kreeg een orkaanwaarschuwing.

Ambtenaren in Georgia, South Carolina en North Carolina drongen er bij de inwoners op aan zich voor te bereiden op gevaarlijke omstandigheden.

Halverwege de ochtend vandaag werd iedereen in Charleston en Charleston County, South Carolina, van de weg gehaald en werd de internationale luchthaven van Charleston gesloten vanwege harde wind.

Kelsey Barlow, een woordvoerster van Charleston County, waar meer dan 400.000 inwoners wonen, zei dat de provincie twee opvangcentra open heeft en een derde stand-by. "Maar het is te laat voor mensen om naar de schuilplaatsen te komen. De storm is hier. Iedereen moet op zijn plaats schuilen, van de weg af blijven", zei Barlow.

Barlow zei dat er een stormvloed van meer dan twee meter werd verwacht, bovenop het hoogwater van de middag dat nog eens twee meter water zou kunnen brengen, wat enorme overstromingen zou veroorzaken.

Met het oog van de storm nog uren verwijderd, waren er al stortregens gearriveerd in Charleston. Videoclips op sociale media toonden enkele centimeters water in sommige straten in de historische havenstad, die bijzonder gevoelig is voor overstromingen.

Vooral Charleston loopt gevaar. Uit een in november 2020 in opdracht van de stad uitgebracht rapport bleek dat ongeveer 90% van alle woningen kwetsbaar was voor overstromingen door stormvloeden. Delen van het noordoosten van South Carolina, in de buurt van Charleston, kunnen ook tot twintig centimeter regen krijgen.

Toch waren de verwachte stormvloeden niet zo hevig als die van het NHC toen de storm Florida naderde. Edisto Beach, South Carolina, een resortbestemming ongeveer 48 km ten zuiden van Charleston, zou naar verwachting een stijging van 120 cm tot 210 cm zien. Dat is vergelijkbaar met pieken van 360 cm die eerder in de week werden gemeld voor delen van de Golfkust.

'Enorme klap'
Twee dagen nadat Ian voor het eerst aan land kwam aan de Golfkust van Florida als een van de krachtigste stormen die ooit het Amerikaanse vasteland trof, werd de omvang van de schade daar duidelijker.

"Het is duidelijk dat het een flinke klap heeft gehad", zei gouverneur Ron DeSantis tijdens de briefing. "De reactie was heel, heel snel", zei hij. "Ik denk dat die reactie een verschil heeft gemaakt."

Ongeveer 10.000 mensen werden vermist, zei Guthrie, maar velen van hen bevonden zich waarschijnlijk in opvangcentra of zonder stroom, waardoor het onmogelijk was om in te checken bij geliefden of lokale functionarissen. Hij zei dat hij verwachtte dat het aantal de komende dagen "organisch" zou krimpen.

Fort Myers, een stad in de buurt van waar het oog van de storm voor het eerst aan land kwam, kreeg een grote klap te verwerken, met talloze huizen verwoest door winden van 402 km per uur en een krachtige stormvloed. Offshore, Sanibel Island, een populaire bestemming voor vakantiegangers en gepensioneerden, werd afgesneden toen een verhoogde weg onbegaanbaar werd.

Honderden belegerde inwoners van Fort Myers stonden in de rij bij een Home Depot dat vrijdag vroeg aan de oostkant van de stad werd geopend, in de hoop gasblikken, generatoren, flessenwater en al het andere te kopen dat nodig is om te overleven. De lijn strekte zich uit over 100 meter.

Velen zeiden dat ze vonden dat de stads- en deelstaatregeringen al het mogelijke deden om mensen te helpen, maar zeiden dat het gebrek aan communicatie en de onzekerheid over hoe ze in het gebied zouden blijven wonen zwaar op hen drukten.

Sarah Sodre-Crot en Marco Martins, een getrouwd stel en beiden 22, emigreerden vijf jaar geleden met hun gezin uit Brazilië, op zoek naar een beter leven dan thuis. Ze zaten de storm in hun huis in het oosten van Fort Myers uit.

"Ik weet dat de regering alles doet wat ze kan, maar we voelen ons verloren, alsof we geen antwoorden hebben. Komt de energie binnen een week terug? Binnen een maand? We willen het gewoon weten, zodat we ons leven een beetje kunnen plannen", zei Sodre-Crot.

Ongeveer 1,99 miljoen huizen en bedrijven zaten vrijdag zonder stroom, volgens de trackingdienst poweroutage.com. Ian heeft meer dan 3,3 miljoen klanten getroffen sinds het op woensdag toesloeg.

Ian kwam woensdagmiddag voor het eerst aan land toen het als een orkaan van categorie 4 het barrière-eiland Cayo Costa voor de Golfkust van Florida insloeg met een maximale aanhoudende wind van 241 km per uur.Advertenties