Hernieuwde oproepen Caribische landen tot herstelbetalingen
09 Sep 2022, 15:41
foto
De Britse koningin Elizabeth zit naast prins Charles tijdens de staatsopening van het parlement in het centrum van Londen, Groot-Brittannië. (Archieffoto Reuters, 21 juni 2017)


De toetreding van koning Charles tot de Britse troon heeft geleid tot hernieuwde oproepen van politici en activisten voor voormalige koloniën in het Caribisch gebied om de monarch als staatshoofd te verwijderen en voor Groot-Brittannië om herstelbetalingen voor slavernij te betalen. Charles volgt zijn moeder, koningin Elizabeth, op, die 70 jaar regeerde en donderdagmiddag overleed.

De premier van Jamaica zei dat zijn land zou rouwen om Elizabeth, en zijn collega in Antigua en Barbuda beval de vlaggen halfstok te hangen tot de dag van haar begrafenis.

Maar in sommige kringen zijn er twijfels over de rol die een verre monarch zou moeten spelen in de 21e eeuw. Eerder dit jaar uitten enkele leiders van het Gemenebest hun ongerustheid op een top in Kigali, Rwanda, over de overgang van het leiderschap van de 56-landenclub van Elizabeth naar Charles.

En een achtdaagse tour in maart, inmiddels troonopvolger prins William en zijn vrouw, Kate, naar Belize, Jamaica en de Bahama's werd gekenmerkt door oproepen tot herstelbetalingen en een verontschuldiging voor slavernij.

"Naarmate de rol van de monarchie verandert, verwachten we dat dit een kans kan zijn om de discussies over herstelbetalingen voor onze regio op gang te brengen", zei Niambi Hall-Campbell, een 44-jarige academicus die voorzitter is van de Bahamas National Reparations Committee, donderdag.

Hall-Campbell betuigde zijn condoleances aan de familie van de koningin en merkte op dat Charles vorig jaar tijdens een ceremonie het einde van de Britse overheersing markeerde toen Barbados een republiek werd.  Ze zei dat ze hoopt dat Charles het voortouw zal nemen op een manier die de 'rechtvaardigheid van deze tijd weerspiegelt. En die gerechtigheid is herstelrecht'.

Meer dan 10 miljoen Afrikanen werden tussen de 15e en 19e eeuw door Europese landen vastgeketend in de Atlantische slavenhandel. Degenen die de brute reis overleefden, werden gedwongen te werken op plantages in het Caribisch gebied en Amerika.

De Jamaicaanse voorvechter van herstelbetalingen Rosalea Hamilton zei dat Charles' opmerkingen op de Kigali-conferentie over zijn persoonlijke verdriet over de slavernij "een zekere mate van hoop boden dat hij van de geschiedenis zal leren, de pijnlijke impact zal begrijpen die veel naties tot vandaag hebben doorstaan" en tegemoet zal komen aan de behoefte voor herstelbetalingen.

De nieuwe koning maakte geen melding van herstelbetalingen in de toespraak van Kigali.

The Advocates Network, dat Hamilton coördineert, heeft tijdens het bezoek van William en Kate een open brief gepubliceerd waarin wordt opgeroepen tot "excuses en herstelbetalingen". De kleinkinderen van de koningin hebben de kans om het herstelgesprek te leiden, voegde Hamilton eraan toe.

De regering van Jamaica kondigde vorig jaar plannen aan om Groot-Brittannië om compensatie te vragen voor het onder dwang vervoeren van naar schatting 600.000 Afrikanen om te werken op suikerriet- en bananenplantages die fortuinen opleverden voor Britse slavenhouders.

"Wie de functie overneemt, moet worden gevraagd om de koninklijke familie toe te staan ​​herstelbetalingen voor Afrikaanse mensen te betalen", zegt David Denny, algemeen secretaris van de Caribbean Movement for Peace and Integration, uit Barbados. "We moeten er allemaal aan werken om de koninklijke familie te verwijderen als staatshoofd van onze naties", zei hij.

Jamaica heeft aangegeven dat het binnenkort Barbados zal volgen en de koninklijke heerschappij zal verlaten. Beiden blijven lid van het Gemenebest.

Uit een enquête van augustus bleek dat 56% van de Jamaicanen voorstander is van het verwijderen van de Britse monarch als staatshoofd.

Mikael Phillips, een oppositielid van het Jamaicaanse parlement, diende in 2020 een motie in om de verwijdering te steunen. "Ik hoop, zoals de premier in een van zijn uitspraken had gezegd, dat hij sneller zou handelen als er een nieuwe monarch is aangesteld", zei Phillips donderdag.

Allen Chastanet, een voormalige premier van St. Lucia en nu leider van de oppositie, zei tegen Reuters dat hij een 'algemene' beweging in de richting van republicanisme in zijn land steunde. "Op dit moment zou ik er zeker voorstander van zijn om een ​​republiek te worden", zei hij.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April