Hittegolven in tientallen Chinese steden
12 Jul 2022, 22:45
foto
Een vrouw bedekt zichzelf met een handdoek en masker op een warme dag in China. Delen van het land kampen met extreme temperaturen. (Foto: Reuters)


De commerciële hoofdstad van China, Shanghai en tientallen andere Chinese steden, bakten in verzengende temperaturen terwijl ongewoon warm weer wegen verbogen, dakpannen liet ploffen en mensen ertoe aanzette de verkoeling te zoeken in schuilkelders onder de grond. Tegen 15.00 uur lokale tijd op dinsdag hadden 86 steden code rood waarschuwingen afgegeven, de hoogste in een waarschuwingssysteem met drie niveaus, een waarschuwing voor temperaturen van meer dan 40 graden Celsius in de komende 24 uur. Bouwwerkzaamheden en andere buitenwerkzaamheden moeten worden stopgezet.

Shanghai, dat nog steeds vecht tegen sporadische uitbraken van Covid-19, vertelde zijn bevolking van 25 miljoen deze week zich voor te bereiden op warm weer nadat het zondag voor het eerst in vijf jaar een waarschuwingssignaal had afgegeven. Sinds het bijhouden van de gegevens in 1873 begon, heeft Shanghai slechts 15 dagen met temperaturen van meer dan 40 graden gehad.

Verkopers meldden een stijgende verkoop van ijs, meloenen en rivierkreeft gekoeld in sterke drank, een populair zomergerecht. In een uitgestrekt wildpark in Shanghai wordt elke dag acht ton ijs gebruikt om leeuwen, panda's en andere dieren koel te houden.

Op een foto die op sociale media werd gedeeld, omhelsde een Covid-gezondheidswerker in een full-body hazmat-pak een een meter hoog blok ijs langs een weg.

"Dit jaar is de hitte iets eerder dan voorheen gekomen", zei Zhu Daren, een inwoner van Shanghai, terwijl haar vijfjarige zoon bij een waterfontein speelde.
"Hoewel het pas juli is, heb ik het gevoel dat het warme weer al het hoogtepunt heeft bereikt. Kortom, je moet de airconditioning aanzetten als je thuiskomt en wat zonnebrandcrème opdoen als je naar buiten gaat."

Drie 'ovens'
China's zomer van contrasten dit jaar heeft op zijn beurt verwoesting veroorzaakt door hittegolven en hevige regenval. Autoriteiten die klimaatverandering aanhalen, hebben gewaarschuwd voor rampen vanaf half juli, meestal de heetste en natste tijd van het jaar.

In een stad in de zuidelijke provincie Jiangxi was een weggedeelte door de hitte minstens 15 cm hoger, zo liet de staatstelevisie zien.

Nanjing, een van China's drie "ovens" die berucht zijn om hun hete zomers, heeft sinds zondag zijn ondergrondse schuilkelders voor bewoners geopend, met zijn oorlogsbunkers uitgerust met wifi, boeken, waterdispensers en zelfs magnetrons. De gemeente heeft dinsdag een rood alarm afgegeven.

In Chongqing, de tweede "oven", smolt het dak van een museum letterlijk, met de pannen van een traditioneel Chinees dak dat knalde toen de hitte de onderliggende teer oploste. De gemeente heeft maandag alarm geslagen.

Chongqing heeft ook vrachtwagens voor het sproeien van sanitaire water ingezet om de wegen koel te houden.

Deze week zullen naar verwachting ook hoge temperaturen, vochtigheid en ultraviolette straling de centrale stad Wuhan, de derde oven, zoals het wordt genoemd, omhullen.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April