Column: Vp bedreigt, president heeft het te druk met Caricom
05 Jul 2022, 00:59
foto


Op basis van artikel 19 van de grondwet mag vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk natuurlijk uit volle borst in de microfoon roepen dat hij geen voorstander is van het wijzigen van het kiesstelsel. Hij mag zijn eigen visie hebben over dat je in Coronie met 400 stemmen een zetel kan bemachtigen, terwijl je in Paramaribo of Wanica bijkans 2000% meer stemmen moet zien te krijgen om verzekerd te zijn van een pluche zetel in De Nationale Assemblee. Maar een visie moet niet overgaan in een staatsgevaarlijke barbaarse bedreiging. Dan wordt het 'por' fisi'.

Deze keer zal de sterke man en onbetwiste leider van de ABOP in Paramaribo de lijst trekken en daarmee de concurrentie aangaan met zijn onwillige partijgenoot en neef Edward Belfort. Speciaal hiervoor heeft hij zijn huisadres in Moengo ingeruild voor Paramaribo Noord. Ook al blijft hij nog de koning van Marowijne, het is in Paramaribo waar strijd moet worden geleverd. Daarom is de eerste 'meet en greet' in ressort Munder gehouden. Daar is aan het publiek voorgehouden om met alle problemen te gaan naar Bravo die de gouden toverstok van Eldorado heeft. Er zijn beloften gedaan aan de mensen die in Texas wonen, want de verkiezingscampagne is al begonnen, ook al heeft deze regering nog drie jaar te gaan. ABOP wil weer dichtbij de vleespotten zijn die goed gevuld zullen zijn met inkomsten uit olie en gas.

Hoewel alles in het binnenland honderden procenten duurder is, zijn zetels daar toch veel goedkoper dan op Coronie, na alle overige zes districten. ABOP wil in geen geval meewerken aan verandering van het kiesstelsel. Dit is ook al kenbaar gemaakt aan Chan, die voorlopig op de roze wolken van de zevende hemel zweeft als Caricom voorzitter. Hij leidt niet alleen de VHP maar ook 15 landen uit de regio. Dat is niet niks. Zes maanden lang zal hij bezig zijn om grootse plannen te verwezenlijken voor Caricom, want hij wil uitblinken als voorzitter.

De tweede man van het land - die ook vaak waarnemend president is - heeft zijn kaarten open en bloot op tafel gelegd, zonder zich iets aan te trekken van de scheiding der machten, verankerd in de grondwet. Paramaribo gaat te klein zijn als de kiesregeling in de prullenmand wordt gedumpt. Hij zal mensen van heinde en ver mobiliseren om de straat op te gaan. Er komt een volksopstand als iemand aan de kiesregeling komt. Hij heeft in ronde woorden advocaat Serena Muntslag-Essed en het Constitutioneel Hof gewaarschuwd dat ze met hun poten van de kiesregeling moeten afblijven. De maatschappelijke verontwaardiging komt langzaam los na een long weekend...

Met de bedreiging naar de advocaat en het grondwettelijke orgaan, gaat de vicepresident over de schreef en kan de zaak niet meer worden afgedaan met 'vrije meningsuiting' en visie. Openlijk bedreigen en de nationale veiligheid in gevaar brengen door mensen op straat te zullen brengen als de kiesregeling onverbindend wordt verklaard, is uit den boze; staatsgevaarlijk zelfs! Als deze bedreigingen door een gewone burger geuit waren, zou die al in een cel zijn gesmeten. Hetzelfde geldt voor de zeer ernstige en niet onderbouwde uitspraken die de zoon van de president heeft gedaan in de uitzending van Radio Awaaz.

Zoveel burgers zijn - met instemming van het Openbaar Ministerie - zonder een oordeel van de rechter, achter slot en grendel geplaatst als een crimineel. Vader Chan, tevens president, zei dat zijn zoon een eigen visie heeft en deze ook publiekelijk kenbaar maakt. Hij heeft zijn kinderen democratisch opgevoed. Maar voor minder zijn andere mensen hun kinderen wel van hun vrijheid beroofd. Er is ook geen publieke correctie gekomen over de ernstige bedreiging gedaan door de 'onhandelbare zoon' en de vicepresident. Mag de vicepresident ongestraft met een punt 50 een krater slaan in de rechtsstaat?! Chan zal niet zoveel tijd hebben voor de dorpse zaken in eigen land, terwijl de vlam in de pan slaat. Rappa zou zeggen: Chan zweeft hoog in de wolken bij High Rise Caricom en Trusted Wings. Hopelijk wordt zijn vlucht straks ook niet afgelast door een operationele storing.

Nita Ramcharan
Advertenties

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June