Bolsonaro ziet zichzelf na aftreden in gevang, "zoals Áñez"
14 Jun 2022, 18:38
foto
Rechter "Alexandre de Moraes stelt een onderzoek in waaraan het Openbaar Ministerie niet deelneemt", benadrukte de Braziliaanse president Jair Bolsonaro.


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei vanuit Orlando in de Verenigde Staten dat hij vreesde dat hij zou eindigen als de voormalige Boliviaanse Jeanine Áñez wanneer hij zijn ambt neerlegt. Nadat hij de Amerikaanse president Joseph Biden had beloofd dat hij de uitslag van de verkiezingen van dit jaar zou accepteren. De verklaringen van Bolsonaro dit weekend betekenen in de eerste plaats dat hij zich vermoedelijk heeft berust dat hij wordt verslagen. Volgens alle peilingen zal Bolsonaro het onderspit moeten delven tegen oud-president Luiz Inácio Lula da Silva.

Áñez's "partij heeft verloren; Evo Morales zijn partij is terug. Wat is er een jaar geleden gebeurd? Ze is preventief aangehouden. En nu is voor haar tien jaar gevangenisstraf bevestigd. Wat zijn de aanklachten? Antidemocratische acties. Zie je de relatie met Alexandre de Moraes en de onderzoeken naar antidemocratische daden? Is hij een bedreiging voor mij als ik de regering verlaat?” vroeg Bolsonaro zich af in een interview met journalisten buiten een restaurant in Orlando, waar hij met zijn supporters deelnam aan een motorkaravaan.

Rechter Alexandre de Moraes van het Braziliaanse Hooggerechtshof (STF) leidt een onderzoek tegen Bolsonaro "voor het naar verluidt verspreiden van onwaarheden over de integriteit van het elektronische stemsysteem van Brazilië en het plegen van antidemocratische handelingen."

In het interview noemde Bolsonaro STF-rechter Luís Roberto Barroso ook een 'leugenaar'. Barroso had erop gewezen dat Bolsonaro gegevens uit een vertrouwelijk onderzoek had onthuld. Het staatshoofd stelt dat hij als president aan geen enkele beperking gebonden was.

Het STF had ook een aan Bolsonaro gelieerd congreslid veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens "het voortdurend aanvallen van democratische instellingen", waarna onmiddellijk een presidentieel pardon werd uitgevaardigd.

"Alexandre de Moraes doet een onderzoek waaraan het parket niet deelneemt en onderzoekt mij op vals nieuws (...). Wat zit er in het hoofd van deze man? Wat haalt hij er uit? Wat zijn zijn interesses?", werd Bolsonaro geciteerd door CNN.

De president zette ook vraagtekens bij de kieswet van Brazilië en haalde uit naar oppositieleider Luiz Inácio Lula da Silva, die hij volgens Europa Press van corruptie beschuldigde. Hij benadrukte het "risico van fraude" als het leger niet "actiever" kan deelnemen aan het tellen van de stemmen bij de verkiezingen van 2 oktober.

In Orlando opende Bolsonaro een Braziliaans vice-consulaat en ontmoette hij supporters in een evangelische kerk.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April