Ketanji Jackson: Amerikaanse Senaat stemt voor benoeming rechter
08 Apr 2022, 06:49
foto
De Amerikaanse president Joe Biden omhelst zijn kandidaat voor het Hooggerechtshof, rechter Ketanji Brown Jackson na de stemming van de Amerikaanse Senaat. (Foto: Reuters)


Het Amerikaanse Hooggerechtshof zal voor het eerst in zijn 233-jarige geschiedenis een zwarte vrouwelijke rechter opnemen, nadat de Senaat rechter Ketanji Brown Jackson in de negenkoppige bank heeft bevestigd. Drie Republikeinen staken het gangpad over om haar benoeming te bezegelen met 53 stemmen tegen 47.

De benoeming van rechter Jackson vervult de campagnebelofte van president Joe Biden om een ​​zwarte vrouw bij de rechtbank te krijgen.

Chuck Schumer, de leider van de meerderheid, noemde het een "vreugdevolle dag" voor de VS. De stemming werd geleid door vicepresident Kamala Harris, de eerste zwarte vrouw die dit ambt bekleedt.

Jackson (51) zal rechter Stephen Breyer, een collega-liberale rechter voor wie ze ooit griffier was, vervangen bij zijn pensionering in juni.

De benoeming voor het leven zal Jackson waarschijnlijk tientallen jaren op de bank zien zitten, maar zal het ideologische evenwicht van de huidige rechtbank, met zijn 6-3 conservatieve meerderheid, niet veranderen.

Jackson heeft gezegd dat ze een "methodologie" heeft om zaken te beslissen, maar geen overkoepelende filosofie. En ze was het met de Republikeinse senatoren eens over het belang van het zich houden aan de tekst van de Grondwet, zoals de oprichters bedoeld hadden.

Tijdens haar bevestiging prezen de Democraten haar ervaring als openbare verdediger. Ze zal de eerste rechter van het Hooggerechtshof zijn sinds Thurgood Marshall - de eerste zwarte rechter van het Hooggerechtshof - die beroepservaring heeft met het vertegenwoordigen van criminele verdachten.

De jurist, geboren in Washington DC, zit momenteel in het invloedrijke Amerikaanse hof van beroep voor het DC-circuit. Ze heeft twee graden van Harvard University en was ooit redacteur van de Harvard Law Review. Ze werkte als openbare verdediger in Washington voordat ze zich bij een privépraktijk aansloot voorafgaand aan haar rechterlijke benoemingen.

Sommige Republikeinen waren het oneens met cliënten die Jackson aannam als advocaat voor de openbare verdediging, namelijk terrorismeverdachten die vastzaten in Guantanamo Bay, en sommigen beschuldigden haar ervan zwak te zijn op het gebied van misdaad.

Anderen juichten echter de diversiteit aan ervaring toe die haar juridische carrière naar de bank zou brengen in de loop van wat soms een zeer lastig en bijna volledig gepolariseerd bevestigingsproces van zes weken was.

Senator Lisa Murkowski van Alaska, een van de drie Republikeinen die voor rechter Jackson stemde, zei dat deze beslissing gedeeltelijk berustte op een "afwijzing van de corrosieve politisering" die het bevestigingsproces vorm heeft gegeven. De nieuwe rechter "zal het Hooggerechtshof een scala aan ervaring uit de rechtszaal brengen die maar weinigen kunnen evenaren gezien haar achtergrond in rechtszaken", zei Murkowski.

De hoogste rechtbank speelt een cruciale rol in het Amerikaanse openbare leven en heeft vaak het laatste woord over zeer omstreden wetten en geschillen tussen staten en de federale overheid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May