Column: President vermorzelt al dansend Covid-maatregelen
08 Feb, 00:59
foto
Er is flink gefeest door het presidentiële paar, met bands en al. (Beeld: social media)


63 x. Het is verboden om feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Het is verboden om feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Het is verboden om feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Het is verboden om feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Het is verboden om feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Het is verboden om feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Het is verboden om feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Dit staat in het Presidentieel Besluit uitgevaardigd door president Chan Santokhi himself.

Op 3 februari is president Santokhi 63 jaar geworden. Van te voren deelde hij netjes mee dat hij zich zal bezinnen en gewoon aan het werk is. Er is geen dag te verliezen, want het land moet worden gered. Als vader des vaderlands moet hij weten dat toen hij op 16 juli 2020 het roer overnam, 18 personen in Suriname overleden waren door Covid-19. Intussen is het aantal doden drastisch gestegen naar 1.285. Deze maand alleen al zijn 22 mensen dood door covid. Omdat de situatie zo erg is in het land, leven burgers sinds maart 2020 onder zware beperkingen. Zoveel zaken zijn verboden. Je mag zelfs niet eens op straat in de nachtelijke uren, want er is een avondklok. Mensen frustreren onder de vele maatregelen en een groot deel van het volk is in armoede gedompeld. De SRD is in een jaar tijd met 60% ontwaard!

Er is twee dagen gefeest, nog erbij op staatskosten. Wat zegt het IMF hiervan? Partijgenoten en ministers waren netjes uitgenodigd voor een informele bijeenkomst. De dankdienst was er ook. En natuurlijk mochten de mensen die werken op het kabinet ook komen feliciteren. Maar muziek, duur eten en drinken, met een grote groep mensen plezier maken, geen mondkap ophebben, zich niet houden aan de social distance. Dat gaat moeilijk tijdens het dansen, als je die houterige stappen links en rechts, dansen kan noemen!

De president en zijn omgeving schijnen zich echter nauwelijks iets aan te trekken van de ellende die een paar honderdduizend mensen in het land meemaken. Zij schijnen blind te zijn voor de walging die mensen uiten over het gedrag van de regeerders. Er is een storm van kritiek losgebarsten, maar de president schijnt een dikke olifantenhuid te hebben. Niet eens een verontschuldiging is gekomen naar het volk toe. Daaruit blijkt duidelijk de minachting voor het volk, dat ervoor gezorgd heeft dat vandaag de dag oranje boven is. Zelfs zijn bevriende Nederland heeft Suriname oranje gekleurd en tot zeerhoogrisicogebied verklaard. Reizigers moeten vanaf vandaag in quarantaine als ze naar de Noordzee reizen.

Een leider die zich arrogant opstelt, zal op een harde manier ermee geconfronteerd worden dat steeds meer 'volgelingen' hem de rug toekeren. Zonder de steun van het volk is het luxe paleislijke leventje leiden, straks verleden tijd. Hoogmoed gaat vooraf aan de val. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die dachten dat ze onaantastbaar waren. Het is schandalig dat de leider van het land danst en feest, terwijl het volk ondergedompeld is in ellende en vele gezinnen in rouw gedompeld zijn door de Covid-19-situatie. Gaan we zo het land redden?!

Als de president vindt dat de crisis van het land voorbij is en hij dat al dansend en feestend moet vieren, dan kan hij toch liever het hele land laten dansen en feesten, dan zijn we nog sneller uit de crisis. Hoe meer zielen hoe meer vreugd toch president? In hokjes feesten en dansen, terwijl in andere hokjes de mensen creperen en toch tegen beter weten in, blijven hopen dat het goed komt. Chan Santokhi, u bent dankzij het volk dat zijn hoop op u had gevestigd, president. Het volk dat u heeft beloofd het land uit het dal te voeren en een betere toekomst voor iedere bewoner te garanderen. President, legt u maar aan het door en door getergde volk uit, dat u ons al feestend en dansend uit het dal haalt.

Nita Ramcharan

P.s. 1: Op staatsmedium SRS heeft de president maandagavond uitgelegd dat hij niet wilde dansen, maar de mensen hebben hem gedwongen. Hij had opdracht gegeven om niet te feesten. Op social media is volgens hem een verkeerd beeld gegeven...

P.s 2: De president schijnt het zo druk te hebben met regeren dat hij niet door had dat een groots feest werd voorbereid en dat extra lekker eten was besteld. Dit, tegen zijn opdracht in om niet te feesten, nog erbij op het paleis! Het feesten begint niet op de dansvloer, maar veel eerder. De hele menigte die aan de mooi versierde tafels zat, kwam al swingend naar de dansvloer. De fungerend directeur van zijn kabinet heeft hem niks ingefluisterd in de slaapkamer, want het was voor hem een complete verrassing op zijn 63e.
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August