Haïti: Twee doden bij aardbeving
25 Jan, 14:39
foto
Zuid-Haïti werd in augustus verwoest door een aardbeving met een kracht van 7,2 die tienduizenden huizen verwoestte. (Foto: AP)


Een aardbeving met een kracht van 5,3 op de schaal van Richter en een reeks kleinere bevingen hebben het zuidwesten van Haïti getroffen, waarbij ten minste twee mensen zijn omgekomen. De bewoners gingen in paniek de straat op. De beving dwong de autoriteiten tot het sluiten van scholen.

De US Geological Survey zei dat de eerste aardbeving op maandagochtend toesloeg in de buurt van de stad Les Cayes, ongeveer 200 km ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince, gevolgd door trillingen met magnitudes van 4,4 en 5,1.

Twee mensen werden gedood, meldden de persbureaus Associated Press en AFP, daarbij verwijzend naar het bureau voor civiele bescherming van Haïti.

AFP zei dat een man stierf toen een muur instortte in Anse-a-Veau, een klein kustplaatsje op 130 kilometer van Port-au-Prince, terwijl een tweede man stierf bij een aardverschuiving in Fond-des-Negres, 20 km verder naar het zuiden.

Bijna 200 huizen werden verwoest en ongeveer 600 andere raakten beschadigd in het Nippes-district, aldus de lokale civiele bescherming. Reddingsteams meldden dat ongeveer 50 mensen gewond raakten.

Zuid-Haïti werd in augustus verwoest door een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter die tienduizenden huizen verwoestte en gezinnen dwong buiten te slapen in stortregens.

Het Caribische land is nog steeds aan het herstellen van een aardbeving in 2010 waarbij meer dan 200.000 mensen omkwamen.

Het land is ook aan het bijkomen van een langdurig politiek conflict dat werd verergerd toen president Jovenel Moise in juli vorig jaar in zijn huis werd vermoord. Sindsdien hebben gewapende bendes hun greep op het eiland versterkt en zijn het dodelijke geweld en de ontvoeringen toegenomen.

Buitenlandse hulp

Op vrijdag organiseerde Canada een virtuele bijeenkomst over Haïti met vertegenwoordigers uit 19 landen. De Canadese premier Justin Trudeau zei dat "onmiddellijke actie" nodig was om de veiligheidssituatie in het land aan te pakken en beloofde 39 miljoen dollar extra hulp.

Er is ook een donorconferentie gepland voor februari, en de Verenigde Staten en andere landen zullen naar verwachting extra donaties doen.

Ondertussen zei Jean Robert Leger, een inwoner van de stad Pestel op het zuidelijke schiereiland, dat de impact van de aardbeving van maandag minimaal leek. "In Pestel is er niet zo veel schade", zegt hij telefonisch tegen persbureau Reuters. "We zien dat de huizen aan zee die al beschadigd waren, nog meer zijn ingestort."

Kinderen renden de schoolgebouwen in Les Cayes uit en "mensen waren doodsbang", ook al was er geen schade, volgens een bewoner.

Sylvera Guillame, directeur van het Haïtiaanse bureau voor civiele bescherming voor de zuidelijke regio van het land, vertelde The Associated Press dat de ondiepe aardbevingen paniek veroorzaakten. Hij zei dat scholen in de omgeving gesloten waren en kinderen uit voorzorg naar huis stuurde.
Advertenties

Saturday 28 May
Friday 27 May
Thursday 26 May