SOL stelt regering ultimatum, olielevering niet gegarandeerd
02 Dec, 14:26
foto
SOL dringt bij de regering erop aan om de pompprijzen aan te passen. De schuld van de overheid is behoorlijk opgelopen.


De maat is vol voor oliebedrijf SOL Suriname. Het bedrijf is niet meer van plan de subsidie op brandstof te blijven voorschieten voor de Staat, die olie onder de kostprijs verkoopt. Minister Saksia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie heeft een ultimatum tot zondag 5 december 2021 gekregen om de pompprijzen aan te passen, bevestigt Mark Goede, Regional Manager Zuid Amerika, aan Starnieuws. “Indien de situatie niet verandert, zullen wij de olieleveringen aan de samenleving niet meer kunnen garanderen.”
 
SOL leidt een enorme financiële schade doordat de overheid de brandstofprijzen al maanden onder de kostprijs houdt. En anderzijds lost de Staat de steeds maar oplopende subsidieschuld niet in. De vordering van SOL op de overheid is ongeveer US$ 4 miljoen per 30 november 2021 geeft Goede aan. Het oliebedrijf heeft vaker aan de bel getrokken, maar krijgt steeds nul op het rekest. “Wij hebben al meerdere malen aangegeven dat wij als gevolg van de negatieve impact van deze situatie op ons werkkapitaal, onze verplichtingen aan de leveranciers niet tijdig kunnen nakomen.”
 
Conform afspraken tussen partijen moeten brandstofprijzen aangepast worden volgens een overeengekomen prijscalculatie methodiek. Dit zodat de pompprijs minimaal op kostprijs niveau wordt vastgesteld. Volgens
Goede zijn de huidige kostprijzen voor diesel SRD 17.80 en voor ongelode benzine SRD 18.01. SOL heeft de overheid gevraagd om uiterlijk 5 december de pompprijzen aan te passen, om verdere stagnatie van brandstof aanvoer te voorkomen.
 
Vorige week onderstreepte minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning tegenover Starnieuws dat de pompprijs op dit moment behoorlijk onder de werkelijke kostprijs is. De overheid kan de tankende consument niet meer sponsoren en de oliebedrijven kunnen de Staat niet meer voorschieten. “Ik denk dat iedereen wel kan begrijpen dat er iets moet gebeuren met de huidige pompprijs”, gaf Achaibersing toen aan.
 
Goede  benadrukt dat SOL zich gecommitteerd heeft en al jaren garant staat voor brandstof leveringen aan de Surinaamse markt. Dit gebeurt steeds in nauw overleg met het ministerie. “Desalniettemin is voortzetting van dit huidig beleid voor ons bedrijfseconomisch niet verantwoord.”
Advertenties

Saturday 28 May
Friday 27 May
Thursday 26 May